Direct uit je hoofd met deze simpele mindfulness oefening

Zit je vast in de bekende draaimolen van gedachten: ik moet…, ik wil…, ik had…? Dan heb ik hier een simpele mindfulness oefening voor je die je direct uit je hoofd doet komen.

Lone, een fotografe die ik help met stressvermindering, vertelde me van de week dat ze soms niet kan ophouden met denken.

“Als ik in de auto zit of aan het wandelen ben, draait mijn hoofd overuren. Op zich gaat mijn leven wel goed, maar ik wou dat ik af en toe de rem op mijn gedachten kon zetten. Al die dingen die ik moet doen, maken me nerveus en gestrest.”

Ik herken dit. Jij misschien ook wel. Vaak zijn het niet eens de taken of projecten waar we zo druk mee bezig zijn, maar is het meer ons brein dat overuren draait

Want zelfs al sta je van 08.00 tot 20.00 uur volgepland, dan nog kun je je hersenen een pauze geven door ze even te ‘legen’.

Dit doe je door je aandacht naar het NU te brengen.

De allersimpelste mindfulness oefening ooit

Blijf je maar malen over iets en lig je daardoor de halve nacht wakker?

Kijk dan om je heen en noem hardop 5 dingen die je ziet (voorwerpen en/of kleuren).

Dit was ook een van de dingen die ik Lone aanraadde. Benoem bijvoorbeeld de kleuren om je heen. Hardop. Door het hardop uit te spreken, beland je direct in het huidige moment.

Het is een handig trucje dat zelfs makkelijker is dan een ademhalingsoefening (beginners raken vaak nerveus bij ademhalingsoefeningen, omdat ze ineens hun ademhaling voelen veranderen wanneer ze erop letten).

Je kunt de mindfulness oefening ook uitbreiden:

 • Noem 4 dingen die je hoort
 • Noem 3 dingen die je voelt
 • Noem 2 dingen die je proeft
 • Noem 1 ding wat je ruikt

Regelmatig je hoofd legen voor een betere balans

Om je focus, je productiviteit en je balans te bewaren, is het belangrijk dat je je hoofd regelmatig leegt.

Ik doe dit zelf elke dag aan de hand van het volgende schema:

 • LEEG – Leeg je hoofd na het opstaan met sporten, mindfulness of journaling.
 • VUL – Vul je hoofd daarna met inspiratie, boeken of andere mensen.
 • FOCUS – Ga gefocust aan het werk: creëer, schrijf of doe andere taken.
 • LEEG – Leeg je hoofd aan het eind van de dag met mindfulness, meditatie of journaling.

Voor mij is dit de beste manier om rust en overzicht te bewaren.

Ik werk ook in blokken van 25 minuten met binaural beats waardoor ik me nog beter kan focussen. Op Youtube heb ik een speciaal focusuurtje gemaakt – kun je in real time met me meedoen.

Daarnaast heb ik nog wat andere gewoontes die me helpen focussen. Deze lees je in mijn blogpost: 10 gewoontes die mijn leven hebben veranderd.

Voordelen van mindfulness oefeningen

Mindfulness heeft zoveel voordelen, daar kan ik wel een boek over schrijven. Wat ik ook heb gedaan trouwens.

Maar om deze blogpost een beetje leesbaar te houden, noem ik hier een handjevol voordelen van mindfulness op. Die ook wetenschappelijk bewezen zijn, dus ik zuig ze niet uit mijn duim.

 • Mindfulness vermindert zenuwen en angstgevoelens (anxiety).
 • Mindfulness vermindert negatieve gedachten en onzekerheden.
 • Mindfulness helpt bij het aanvaarden en loslaten van emoties.

Hoe dit allemaal werkt? Kort gezegd: ‘normaal’ gesproken houdt je brein zich bezig met ofwel het verleden ofwel de toekomst. Je maakt je zorgen over iets wat al is gebeurd of iets wat misschien wel nooit gaat gebeuren.

Met een mindfulness oefening kom je in het ‘nu‘, in het huidige moment. In dit moment is er wat er is. Heel letterlijk. Je hecht er verder geen waarde of oordeel aan.

Klinkt dat een beetje wazig? Er zijn ook wat meer fysiologische verklaringen voor de werking van mindfulness.

Het zorgt bijvoorbeeld voor een rustige ademhaling, waardoor je ‘rest & digest’ systeem wordt gestimuleerd (je parasympathische zenuwstelsel).

En volgens onderzoek helpt mindfulness mensen inzien dat bepaalde angstreacties niet in verhouding staan tot de dreiging.

Dit vermindert hun angstreactie op die stimuli. Handig voor mensen met een angst- of paniekstoornis! (Daar was ik er zelf ook een van).

Boek over mindfulness

Zoek je een manier om vaker mindfulness te beoefenen en meer mindful te leven? Bekijk en bestel mijn boek Het genot van goeie shit.

Meer lezen over mind & mindfulness

Plaats een reactie