Je doelen bereiken? Focus liever op je systemen

Ik was laatst in gesprek met een vriendin, zij werkt full-time als marketeer voor een groot bedrijf, heeft veel last van stress en een van haar doelen is om stress te verminderen. 

Ik vroeg haar hoe ze werkt.

“Hoe bedoel je? Ik werk gewoon acht uur per dag.”

“Ja, maar werk je in tijdsblokken volgens Pomodoro? Of zit je drie uur lang achter de computer?”

“Wat is dat? Pomodoro?? Nooit van gehoord. Nee, ik werk gewoon twee tot drie uur achter elkaar, en in de pauze maak ik soms een wandeling. Ik heb wel last van een pijnlijke rug, maar ik doe één keer in de week pilates. I know, dat is eigenlijk te weinig. Maar ik ben vaak te moe om nog te gaan.”

Herkenbaar?

Voor mensen die online werken, is dit heel ‘normaal’ gedrag. Op lange termijn is het alleen superongezond. Computers vreten energie, niet alleen elektriciteit.

Het lijkt me dan heel goed om een doel te hebben als ‘stress verminderen‘. Maar een van de beste lessen die ik dit jaar heb geleerd, is dat het niet per se gaat om doelen, maar om systemen.

.

Je doelen bereiken door ze los te laten

Dit komt uit Atomic Habits van James Clear. We staren ons soms blind op doelen. We willen meer mindful leven, afvallen, gezonder eten, een boek schrijven, meer geld sparen.

En het voelt goed, om een doel te hebben. Alleen, 95% van de tijd haal je dat doel niet, en dat voelt toch echt minder goed.

Het vreet zelfs aan je zelfvertrouwen, wanneer je voor de zoveelste keer terugvalt in oude patronen.

Bovendien leef je dan veel te veel in je hoofd, wat zo ongeveer het tegenovergestelde is van wat je wilt doen. Je wilt genieten van het leven, toch?! Dat doe je door mindful, vanuit je hart, te leven.

Nu ben ik al een tijdje bezig met het loslaten van doelen (ik maak ze wel, alleen ik hecht minder waarde aan het resultaat). Ik focus me in plaats daarvan op mijn ochtendroutine. Mijn hele dagroutine eigenlijk. 

Door een taakindeling te maken naar tijd, en door concrete acties uit te voeren, merk ik dat ik steeds dichterbij mijn doelen kom. Het gaat misschien langzamer dan gewenst, maar het gaat. Als je maar die kleine beetjes blijft toevoegen, dan geloof ik dat je er wel komt.

Dat is wat James Clear voorstelt. Het gaat niet om je doelen, het gaat om je systemen. 

Een systeem van kleine gewoontes

Als je bijvoorbeeld stress wilt verminderen, dan is je doel misschien om vaker te mediteren. Het systeem zou dan zijn: elke dag een kwartier eerder opstaan, je kussens neerleggen op de vloer, een timer zetten op 10 minuten en gewoon gaan zitten.

Als je dan je doel compleet zou vergeten, maar wel dat systeem zou opzetten, dan zou je alsnog je doelen bereiken. Het gaat dus om de kleine gewoontes.

Lees ook: 10 gewoontes die mijn leven hebben veranderd

Om je gewoontes te veranderen of te verbeteren, daar bestaan heel veel methodes voor. 

Je doelen bereiken door jezelf als peuter te behandelen

De belangrijkste: behandel jezelf als een huisdier of peuter.

Zet de chocola helemaal achterin de kast, zodat je er moeilijk bij kunt of het zelfs vergeet omdat je het niet kunt zien (of haal het niet in huis, maar dat advies doet zelfs mij pijn). Zet automatisch een bedrag opzij per maand, zodat je het geld niet kunt uitgeven wat je niet hebt. 

Maak het zo moeilijk mogelijk voor jezelf om toe te geven aan slechte gewoontes. En zo makkelijk mogelijk om goede gewoontes op te pikken en vol te houden.

Bijvoorbeeld: als je doel is om stress te verminderen én je productiviteit te verhogen, dan heb ik dit systeem voor je als idee:

  • Deel je dag in met tijdsblokken en werk gefocust in blokken van +/- 25 minuten (de Pomodoro techniek).
  • Zet een timer op 25 minuten en zet die timer ergens hoog op de kast, zodat je ook echt moet opstaan om hem te pakken.
  • Neem een paar keer adem, strek je uit, doe wat mindfulnessoefeningen, zet een theetje en vijf minuten later ga je verder met het volgende blok gefocust werk.

Ik zweer het je, dit helpt mij (en vele anderen) om het elastiekje soepel te houden (je kunt je stresstolerantie zien als elastiekje, strek je het te ver uit dan knapt het), gefocust te blijven én 10x meer dingen te doen op een dag dan normaal.

Meer lezen over zelfontwikkeling & business