Hoe doe je zoekwoorden onderzoek en wat zijn de beste gratis SEO tools voor het verzamelen van zoekwoorden? Je leert het hier.

Hoe doe je zoekwoorden onderzoek voor je blog, webshop of coachingbedrijf? Heel simpel! Althans, het kán heel simpel. En gratis.

Het kan ook zo complex en duur zijn als je wilt. Maar als je daar de tijd of het budget niet voor hebt, dan heb ik hier 3 van de beste gratis SEO tools voor je.

En je eigen hersenen!

Hoe doe je zoekwoorden onderzoek?

Begin met brainstormen

Stap één in het doen van zoekwoorden onderzoek is brainstormen. Maak gebruik van je ideeën, je kennis en je ervaring op jouw gebied.

Daarnaast is de informatie die je hebt van klanten ook belangrijk. Waar vragen je klanten vaak naar?

  • Wat zijn de zoekwoorden of vragen waar jij op denkt te moeten scoren?
  • Wat zijn problemen of vragen die je klanten hebben? Waar gaan ze naar op zoek?

Zodra je die informatie hebt, kun je een lijst met zoekwoorden opstellen.

Er zijn twee soorten zoekwoorden:

  • Zoekwoorden met betrekking tot producten/diensten
  • Zoekwoorden met betrekking tot het vinden van oplossingen voor problemen

Stel dat je lifecoaching aanbiedt voor mensen met een burn-out.

Dan zijn zoekwoorden met betrekking tot diensten bijvoorbeeld: 

  • burn-out coaching
  • burn-out therapie
  • therapeuten voor burn-out

Maar dat zijn heel specifieke zoekwoorden met betrekking tot de dienst. Er zijn ook mensen die baat hebben aan een burn-out coach, die daar niet per se op zoeken. Daarbij kun je denken aan zoekwoorden als:

  • relatietherapie
  • therapeut woede
  • therapeut bij stress

Mensen die dit soort problemen hebben, zijn immers ook gebaat bij een burn-out coach. Jij kunt deze mensen helpen bij het verminderen van stress, en dus het oplossen van hun problemen.

Heb je een lijstje bij elkaar gebrainstormd? Som deze zoekwoorden dan op in een Excel of Google Sheets document.

Long tail zoekwoorden vs. short tail zoekwoorden

Dan is er ook nog zoiets als long tail zoekwoorden en short tail zoekwoorden.

Wat zijn short tail zoekwoorden?

Short tail keywords zijn zoekwoorden van drie of minder woorden. De zoekwoorden die ik je tot nu toe als voorbeeld heb gegeven, zijn short tail.

Dit soort zoekwoorden hebben een hoog zoekvolume, maar daardoor is de concurrentie ook nogal hoog.

Wat zijn long tail zoekwoorden?

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die bestaan uit meer dan drie woorden of een zin. Denk daarbij aan:

  • therapeut die helpt bij stressvermindering
  • beste therapeut in Amsterdam voor burn-outs.

Dit soort zoekwoorden hebben een laag zoekvolume, maar veel minder concurrentie. De kans dat je dan hoog in de zoekresultaten komt, is daardoor groter.

Hoe doe je zoekwoorden onderzoek met gratis SEO tools?

Als je belangrijke zoektermen voor jezelf hebt samengesteld, dan wil je natuurlijk weten of ze een beetje scoren op Google of niet, zodat je ook echt verkeer naar je website krijgt.

Daarvoor gebruiken we de volgende tools.

1. Ubersuggest van Neilpatel.com

Ubersuggest is een superhandige browserextensie die je voor Chrome of Firefox kunt gebruiken. Deze extensie geeft je waardevolle data over een bepaalde zoekopdracht in Google. Ook kun je hem gebruiken op websites als YouTube en Amazon.

Download de browserextensie Ubersuggest.

Vervolgens ga je naar Google, typ je een zoekwoord in. Wacht je 2 seconden, dan zie je onder elk zoekresultaat bepaalde metrics en een venster aan de rechterkant verschijnen.

In dit venster staan gerelateerde zoekopdrachten. Je ziet daarbij het volume, dus hoe vaak mensen erop zoeken, en de het concurrentiecijfer. Hoe hoger die is, hoe moeilijker het is om daarop te scoren.

2. Google autocomplete

Een andere manier om relevante zoekwoorden te vinden waar veel naar wordt gezocht is met Google autocomplete.

Typ bijvoorbeeld ‘stress verminderen’ in met een spatie, en dan zie je daaronder de suggesties verschijnen. 

Onderaan de zoekresultaten staan zoekopdrachten gerelateerd aan burn-out coach. Deze kun je ook gebruiken, als ze op jou van toepassing zijn. Je kunt ze als kopjes in je tekst verwerken.

Google vragenbox

Er is ook een ‘mensen vragen ook’ box waarin vragen staan die te maken hebben met jouw zoekopdracht. Google geeft dan ook direct antwoord op deze vragen als je daarop klikt.

Wanneer je op een vraag klikt, wordt het rijtje automatisch aangevuld met andere gerelateerde vragen. Door deze door te nemen doe je ideeën op over onderwerpen en kun je vragen samenstellen waaraan je een pagina, een blog of een FAQ kunt wijden.

3. Answerthepublic.com

Dit kun je ook doen met de laatste tool, Answerthepublic.com. Deze tool is vooral handig wanneer je snel een indruk wilt krijgen wat er speelt in de markt. Welke vragen worden er gesteld, waar ligt de behoefte?

Deze vragen kun je opnemen in je blogpost en gebruiken als kopjes (H2, H3, etc), je kunt er je onderwerpen mee bepalen en je social media posts mee opzetten.

Let op dat je de juiste regio en taal kiest. Vervolgens typ je een zoekwoord in en zie je een weergave van de meest gestelde vragen rondom dat onderwerp.

Als je naar beneden scrolt, zie je ook op alfabetische volgorde waar mensen naar zoeken. Bij de gratis versie kun je 3 zoekopdrachten per dag doen. Natuurlijk kun je hem ook in een andere browser gebruiken, maar anders moet je upgraden naar de betaalde versie.

Hoe gebruik je zoekwoorden?

Nu weet je hoe je zoekwoorden onderzoek doet. Weet je met welk zoekwoord (of long tail zoekwoord) je wilt beginnen?

In mijn cursus Authentiek SEO Bloggen leer je waar je dat zoekwoord allemaal moet zetten, hoe vaak je het moet gebruiken en wat voor andere dingen je moet doen om je post nog SEO-vriendelijker te maken.

Daarnaast leer je hoe je echt verbindt met je lezer door inspirerende, authentieke content te schrijven. In één uur leer je de basistechnieken voor het schrijven van SEO-teksten. Zo kun je:

  • Je eigen contentmarketing doen
  • Online geld verdienen als SEO-tekstschrijver

Met deze kortingscode krijg je 50% korting op de cursus: DA22SKCY-50. Voer hem hier in. Wees er wel op tijd bij, want hij geldt alleen voor de eerste 20 mensen.

Meer over bloggen & SEO