3 onmisbare storytelling tips voor bedrijven

Ik heb een vriendin die heel lang niet geloofde in zichzelf.

Ze wilde van alles.

Ze wilde de wereld rondreizen, leren surfen, in het buitenland wonen en ze wilde ooit een boek schrijven.

Maar ze had last van angstaanvallen.

Ze wist niet waarom dat zo was en ze vond het verschrikkelijk.

Ze was bang dat mensen haar gestoord zouden vinden. Haar vader was bipolair, dus dacht ze dat het genetisch was. Niemand mocht het weten, behalve ik.

Die angsten hebben haar lange tijd dwarsgezeten. Ze wilde dolgraag op stage naar Mexico, maar toen ze een maand voor vetrek een angstaanval had, besloot ze om toch maar thuis te blijven in Nederland.

Soms ging het een periode goed. Ze ging een keer met me mee op vakantie naar Marokko.

Toen we op het strand waren, zag ze dat ze surflessen aanboden. Ze smeekte me om mee te gaan. 

Nou, dat was me toch een partijtje leuk! Ik zag haar met volle teugen genieten, volgens mij heb ik haar nog nooit zo blij gezien.

Maar toen we thuiskwamen in Nederland, veranderde onze vriendschap. Ze raakte geobsedeerd door het surfen. Alles draaide om het weer, de wind, de golven… ze kon het nergens anders meer over hebben.

Ook ging ze yoga doen. Dat hielp volgens onze surfleraar om beter te worden in het surfen. Ze vertelde me dat ze al een tijdje geen angstaanval meer had gehad. Kennelijk hielp de yoga haar bij het verminderen van stress, waardoor de angstaanvallen afnamen.

Een doordat ze geen angst meer had, kon ze eindelijk gaan doen wat ze echt wilde. Ze verliet Nederland, ging op wereldreis en werd yogadocent.

Ook ging ze online werken als tekstschrijver en woonde ze een aantal jaar op Bali. Ze heeft zelfs een boekje over het losbreken van haar angsten uitgebracht.

Dat meisje ben ik.

En als het goed is, voel je nu verschillende dingen. Misschien herken je wel iets in dit verhaal. Je voelt je misschien wat meer verbonden met me, nu ik me iets meer heb bloot gegeven.

Misschien wil je ook wel yoga gaan doen of leren surfen. Of andere diepgekoesterde wensen vervullen. 

.

3 x storytelling tips voor bedrijven

Dat is de kracht van storytelling. Ik heb je beĆÆnvloed met mijn verhaal. Als ik je nu een dienst of product zou aanbieden, wat jouw wens zou vervullen of jouw probleem zou oplossen, is de kans groter dat je klant van me wordt.

Maar ik kan geen verhalen vertellen!

storytelling tips bedrijven

We gebruiken al sinds het bestaan van de mensheid verhalen om onze kennis door te geven aan volgende generaties. Dat begon met grotschilderingen en ontwikkelde zich 3500 jaar geleden tot geschreven verhalen.

Iedereen is een verhalenverteller. Dat zit in onze natuur. Jij bent dat dus ook.

OkƩ, hoe doe je dat dan, storytelling?

1. Gebruik verschillende voorbeelden

Hoe meer voorbeelden hoe beter. Show, donā€™t tell. Voorbeelden spreken tot de verbeelding en dit zorgt ervoor dat mensen de informatie beter kunnen onthouden. De meeste mensen zijn namelijk visueel ingesteld.

Houd de voorbeelden wel dichtbij jezelf en bij je eigen merk. Hoe meer het past en hoe authentieker het is, hoe beter het werkt.

2. Maak je verhaal menselijk

Je hoeft niets te vertellen wat je niet wilt vertellen, maar verhalen die over mensen gaan, werken het best.

Verkoop je een product? Richt je dan niet op dat product, maar op het leven van iemand die dat product gebruikt. Hoe maakt dat product zijn of haar leven beter? Welke problemen lost het op?

3. Stop conflict in je verhaal

Goede verhalen gaan altijd over conflicten. Conflicten tussen mensen of conflicten tussen gedachten en emoties. Een verhaal over iemand iets wilt en dat gelijk krijgt zonder de nodige strubbelingen, overwinningen of lessen, is niet echt inspirerend.

Logisch, want daar kunnen de meeste mensen zich niet mee identificeren. Het leven is niet makkelijk. Zorg er dus voor dat je het obstakel laat zien. Wat is het probleem dat moet worden overwonnen?

Wat is een probleem dat JIJ overwonnen hebt?

Of als je bijvoorbeeld coach bent, kun je het verhaal van je cliƫnten gebruiken.

Hoe voelden je cliƫnten zich voor jouw coaching, wat voor problemen hadden ze, wat hebben ze geleerd van jouw coaching en hoe heeft het hun leven positief veranderd?

Schrijf je in voor meer storytelling tips

.

Geef je e-mailadres op en ontvang nog meer schrijftips.

Meer tips voor storytelling en SEO?