Met deze oefening kun je jezelf leren vergeven (en anderen)

Jezelf leren vergeven (en anderen) is zo’n beetje waar kerst om gaat, toch? Daarom heb ik vandaag een fijne mindfulness oefening voor je.

Al sinds begin november heb ik, ondanks de tropische warmte (ik woon tijdens het schrijven van deze blogpost nog in Indonesië), zin in kerst.

’s Morgens zet ik de kerstjazz van Starbucks op en ik heb al een paar weken kerstlichtjes boven mijn bed hangen.

Tot vorig jaar had ik best een hekel aan kerst. Niet als kind natuurlijk, maar na het overlijden van mijn vader heb ik nooit meer echt van kerst kunnen genieten. 

Mijn held, mijn papa, was er niet meer. Waarom zou ik dan de vreugde voelen die ik als kind gewend was met kerst?

Ik weet niet of het blijvend is, maar ik voel me anders dit jaar. Het liefst vier ik de kerst met mijn moeder en broertje in Nederland. 

Geen idee wat mijn vrienden doen nog, hier zijn mensen niet zo van het plannen (ik verhuis trouwens binnenkort terug naar Nederland, maar dat is een verhaal voor een andere keer).

Of ik nu wel of niet bij mijn geliefden ben met kerst, ik maak er gewoon zelf een leuk feestje van. Met mijn kat. Klinkt dat triest of niet? Haha 😉

Toch is het vermogen om jezelf te vermaken een ondergewaardeerde, maar magische kracht. Ben je daartoe in staat? Dan is het elke dag kerst.

Leren vergeven start met het zien van je schaduwkant

Als kind bezit je die kracht volledig. Totdat… je opgroeit en pijnlijke of traumatische dingen ervaart. Dan raakt het kerstgevoel in de vergetelheid en werp je een dikke muur op. 

Het ego zegt: ‘Dit is niet eerlijk, wat er met mij is gebeurd. Ik verdien dit niet’.

En vervolgens loop je weg van alles wat pijn doet. Ook van jezelf. 

Gedreven door een diepgewortelde onrust reis je de wereld af, duik je in je gezin, je koelkast, je carrière of in de armen van je lovers. Op zoek naar… naar iets wat de leegte vult.

Om er op een dag achter te komen dat die leegte niet kan worden gevuld met iets wat buiten jezelf ligt. Zelfs al zou iedereen die je pijn heeft gedaan, zijn verontschuldigingen aanbieden.

Want die wond, die pijn, is alleen door jou te behandelen. Het is deel van je ‘schaduwkant’: alle stukjes van jezelf die je liever onder het tapijt veegt. Bepaalde emoties, dromen, geheimen, angsten, verlangens…

Hoewel je er niet naar wilt kijken, is je schaduwkant net zo goed deel van jou. En hoe langer je hem negeert, hoe meer hij gaat zitten etteren.

To go against your shadow, is to go against yourself.

Carl Jung

Dat kan je relaties in de weg gaan zitten, je zakelijke doelen en het kan je zelfs fysiek of mentaal ziek maken.

Wil je je ‘heel’ voelen? Dan is het tijd om je schaduwkant onder ogen te komen.

Tijd om dat tapijt op te tillen en je bewust te worden van je trucjes, ontsnappingsmethodes, afleidingsmanoeuvres, copingmechanismen, projecties, wrok, onzekerheden en stokjes die je voor je dromen steekt.

Rust in je hoofd door jezelf of anderen te vergeven

Een van de manieren om die schaduwkant te accepteren, is door jezelf én anderen te vergeven. Vergiffenis. Waar kerst om draait dus eigenlijk.

Leren vergeven betekent alleen niet dat de pijn verdwijnt. Het betekent dat je juist je pijn aanvaardt. Dat je niet meer vasthoudt aan wat je bent verloren.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar volgens mij wel de enige weg naar vrede en rust in je hoofd.

Leren vergeven: een oefening om te beginnen

Er zijn veel oefeningen voor, maar ik vind de volgende meditatie erg mooi. Je kunt hem ook als schrijfoefening doen. Kom in meditatiehouding (of pak er een journal bij). Bedenk of schrijf op:

  • Hoe zou je leven eruitzien als je vrede zou voelen?
  • Hoe zou het je werk beïnvloeden?
  • Hoe zou je omgaan met andere mensen?
  • Hoe zouden je avonden eruitzien? Zou je iets veranderen?
  • Hoe zou het je slaappatroon beïnvloeden?

Door iets te visualiseren, maak je neurale paden aan in je brein. Dat beïnvloedt je gedrag en gedachten in de realiteit.

Een cadeautje voor jou deze kerst

Iets heel anders, maar ik wil je toch graag een cadeautje geven deze kerst: met de code DA22SKCY-50 krijg je 50% korting op mijn blogcursus

Dat betekent dat je voor 14,50 euro alle basistechnieken kunt leren van bloggen, copywriting, SEO en storytelling. Superhandig als je blogger of copywriter wilt worden, of je eigen contentmarketing wilt doen voor je bedrijf.

Niets voor jou? Deel de code gerust. Er kunnen 10 mensen gebruik van maken, dus wees er op tijd bij.

Meer lezen over zelfontwikkeling?