blog tips voor beginners

Een van de beste blog tips voor beginners is: maak je tekst zo leesbaar mogelijk.

Er zijn genoeg blogposts die SEO-proof geschreven zijn, maar totaal onleesbaar of niet logisch zijn.

Fijn dat je post goed scoort in Google, maar het is toch zonde als je lezers (klanten!) verliest omdat ze je niet begrijpen of je teksten te langdradig vinden.

Maar geen paniek! Ik geef je nu 7 blog tips, de magic seven, waarmee jij je lezers bij je houdt.

7 van de beste blog tips voor beginners

1. Schrijf voor je doelgroep en gewenste klanten

Heb je een webshop of verkoop je je diensten? Dan is het onwijs waardevol om regelmatig te bloggen. Zo vergroot je immers op organische manier het verkeer naar je website.

Het spreekt voor zich dat het een groot deel van je posts over je artikelen of diensten gaan. Die wil je natuurlijk onder de aandacht brengen.

Niet alle posts hoeven over je product of dienst te gaan, maar zorg er wel voor dat je posts bij je producten of diensten passen. 

Door (zoekwoord)onderzoek te doen, kun je een reeks vragen verzamelen die spelen bij jouw doelgroep. Dat doe je door:

  • Simpelweg je klanten te vragen wat voor problemen of wensen ze hebben.
  • Een poll uit te zetten op social media en onderzoek doen op platforms als Quora of relevante facebookgroepen.
  • Zoekwoordonderzoek te doen met betaalde of gratis tools.

2. Gebruik een dialoog

‘Wat zijn jouw goede voornemens voor dit jaar, Piet?’

‘Ik heb er maar één,’ riep Piet trots. ‘Ik wil leren bloggen als een baas met de cursus van Jessica Scheper.’

Oké, dit was even te cliché voor woorden, maar punt is: een dialoog tussen mensen is leuker om te lezen dan zomaar een droge beschrijving.

Wat je ook kunt doen is een innerlijke dialoog opschrijven van jezelf, een klant of een fictief persoon. Dat werkt heel goed omdat het direct herkenbaar is.

3. Schrijf in de eerste en tweede persoon

Gebruik de eerste en tweede persoon, dus ik en jij.

  • In plaats van: ‘Veel mensen hebben’ of ‘Men heeft’, zeg je: ‘Je hebt’.
  • Schrijf niet: ‘Wij van bedrijf Ladida vinden’, maar zeg: ‘Ik vind’.

4. Neem jezelf niet te serieus (maar ook niet te luchtig)

Je wilt je kennis in je vakgebied en je autoriteit in je teksten door laten stralen, maar neem jezelf niet te serieus. Als je een keer een grapje wilt maken, maak die dan.

Maar let op: humor is heel lastig over te dragen in tekst. Het moet je merk ondersteunen, niet afbreken.

Lees het de volgende dag opnieuw en kijk of het nog steeds goed overkomt of niet.

5. Schrijf eerst vrijuit en laat het een dagje sudderen

Hoe ik zelf het liefste werk, is door vrijuit te schrijven, no limits, no judgments, en dan laat ik het een dag (of meer) sudderen.

Als je eventjes een pauze van je tekst neemt, zie je veel meer dan wanneer je het in één keer af wilt hebben.

Je ziet zinnen die geen waarde toevoegen, uitroeptekens die onzinnig zijn, woorden die elkaar herhalen, etc.

Schrijven is één ding. Editen is het lastigste – maar net zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker. Houd je lezer en het doel van je tekst in gedachten bij het editen.

6. Lees je tekst hardop voor

Een goede manier om te zien of je tekst lekker bekt, of waar een woord te veel of te weinig staat, is door je tekst hardop voor te lezen. Dit kun je zelf doen, of je kunt het Google laten doen.

Je hoeft er niet eens een app voor te downloaden. Ga gewoon naar translate.google.com, voer je tekst in en klik op het rechtericoontje onder de tekst, op ‘luisteren’. 

7. Schrijf zoals je spreekt (tot op zekere hoogte)

Schrijf alsof je met een klant of met je buurman praat. Niet té informeel, maar wel persoonlijk, vriendelijk, positief en direct. Een verzorgde spreektaal noem je dat.

Dat doe je door op deze punten te letten:

  • Gebruik actieve taal. Dus niet passief, zoals: ‘Je problemen worden opgelost met’, maar actief, zoals ‘Ik los je problemen op door’.
  • Schrijf zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd, zo betrek je de lezer direct bij je verhaal.
  • Wees zuinig met hulpwoorden. Dus niet: ‘Ik zal je binnen twee dagen terugbellen’, maar: ‘Ik bel je binnen twee dagen terug’.
  • Wissel langere zinnen af met korte zinnen. De meeste mensen hebben moeite met het lezen van lange zinnen, dus gebruik vooral korte zinnen.
  • Gebruik je eigen woorden. Zeg jij ‘indien’ of ‘echter’ wanneer je met iemand praat? Ik hoop het niet, maar indien van wel, laat die woorden maar achterwege. Het is schrijftaal, geen spreektaal.
  • Spreek je lezer aan. Geef een herkenbaar voorbeeld of stel je lezer een vraag die hij in de comments kan beantwoorden.
  • Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je de grammatica aan je laars lapt, maar je hoeft je echt niet aan alle schrijfregels te houden. Je mag dus best wel een zin beginnen met ‘En’ of ‘Maar’. Dat doe je toch ook als je in gesprek bent met iemand? 

Een andere manier om te schrijven zoals je spreekt, is door je verhaal gewoon op te nemen. Dit vind ik persoonlijk een van de beste blog tips die er zijn.

Daarvoor kun je op je telefoon de dicteerfunctie in je notities gebruiken. Of een app downloaden waarmee dat kan. Let op: daarna moet je natuurlijk wel nog flink wat editen, komma’s toevoegen en foutjes corrigeren.

Gratis e-books en nog meer blog tips

Wil je echt goed leren bloggen en die blogposts SEO-proof maken? Schrijf je hieronder in en ontvang twee van mijn e-books helemaal graties en voor niets.

Meer over bloggen en SEO