Een gewoonte veranderen is een proces (en zo ga je daarmee om)

Wil je een gewoonte veranderen? Maar val je vaak terug in oude gewoontes? Herkenbaar. Dit is hoe je het proces beter kunt managen.

Want een proces is het zeker. Een gewoonte verander je niet in één dag. Daar gaat tijd overheen en een heleboel vallen en opstaan.

Zeker bij ‘lastige’ gewoontes, zoals je in deze grafiek kunt zien.

.

Een gewoonte veranderen is een proces en alles komt in golven

Soms weet ik het ook even niet meer. Waar ik over moet schrijven. Wat ik wil doen. Mijn hoofd is dan compleet leeg of juist zo vol dat ik niet kan kiezen waar te beginnen.

Meestal gebeurt er dan helemaal niets. Althans, niets ‘productiefs’. Ik leid mezelf af met social media of Netflix – totdat ik mezelf over de drempel sleep en gewoon ergens mee begin (want daar gaat het uiteindelijk om: gewoon beginnen).

Terugvallen hoort bij het veranderen van gewoontes

Hoe gedreven je ook bent om een gewoonte te veranderen in het begin van dit nieuwe jaar (je weet wel, ‘a new year, a new me’), deze blogpost is een reminder om te accepteren dat je soms helemaal niet die ‘new me’ gaat zijn.

Dat je soms even niet zo productief bent, gezond eet, zelfverzekerd of happy voelt.

Want dat ‘geluk’ waar we met zijn allen zo naar verlangen, dag in dag uit, is slechts tijdelijk.

Er is altijd weer een nieuw verlangen, een nieuw streven, iets wat je leven nog beter maakt.

En als je dat dan hebt, dan ben je bang om het kwijt te raken. Poef! Voorbij is het geluksgevoel.

Wat oké is. Want zonder dieptepunten zijn er ook geen hoogtepunten.

Zonder verdriet is er geen blijdschap.

Zonder stagnatie geen vooruitgang.

Zonder writer’s block geen inspiratie. 

Alles is één en alles komt in golven.

Hoe je die golven kunt leren surfen

De truc is om die golven te ‘leren surfen’. Als in: je niet verzetten tegen iets waar je geen controle over hebt en in plaats daarvan mee te gaan in de flow.

Ofwel, leren comfortabel zijn met elke soort situatie.

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Op dit moment in mijn leven is er nog veel onzeker, maar als dat het niet was, was er wel weer wat anders waar mijn monkey mind zich druk om maakte.

Ik heb daarom besloten om me niet druk te maken. En dat is letterlijk een keuze. Of je kunt je gek laten maken door angstige gedachten, of je kunt ervoor kiezen om kalm te blijven.

Ook al staat je huis in de fik, ook al schieten er een miljoen ‘wat als’-gedachten door je hoofd, dan nog kun je ervoor kiezen om rustig te blijven.

Cold exposure en ontspanningstip

Een van de manieren waarmee ik mezelf nu train is cold exposure. Ik heb het grootste gedeelte van de afgelopen negen jaar in de tropen doorgebracht, dus het is een understatement om te zeggen dat ik moet wennen aan de kou (terwijl het niet eens zo koud is voor de tijd van het jaar).

Ik douche nu elke ochtend koud af en ik ben al een aantal keer wezen surfen. Dat laatste is soms echt een uitdaging voor mijn tropenhart, vooral als ik iets te vaak moet duckdiven (onder de golf moet duiken om erachter te geraken).

Mijn hoofd lijkt wel uit elkaar te knallen van de kou en ik ben serieus als een bootwerker aan het schelden.

Maar ik vind het nog steeds heerlijk. Wat ik probeer te doen, is zoveel mogelijk op mijn ademhaling letten. Rustig ademen. Ontspannen.

  • Spieren ontspannen: schouders, nek, buik
  • Ademhaling naar de buik brengen in plaats van de borst
  • Bewust worden van het bewegen van de buik op het ritme van de ademhaling
  • Vier tellen inademen, zes tellen uitademen

En doen wat Alan Watts zegt:

You’re out in the cold, you start shivering. Why? Because you’re resisting the cold, you are tightening your muscles against the cold and you get the staggers. But you were taught, if you’d learn Zen discipline, not to do that. Take it easy, go with the cold, relax.

alan watts

In deze video vertelt hij over de monniken die in de Siberische ijskou in het klooster zitten, ontspannen en in vrede met de kou.

Maar ook al gaat dat niet, dat ontspannen in de kou (of in wat voor situatie dan ook), neem het dan zoals het komt.

Heb je een taak of doel niet behaald? Heb je een keer slechte feedback gekregen? Of lukt het je nog niet om een gewoonte te veranderen? Kan gebeuren. Laat je emoties toe, accepteer ze, leer ervan en laat het los.

Op naar de volgende golf!

Leer met mij surfen (figuurlijk dan)

BLUE MONDAY RUN

Op 16 januari is het ‘Blue Monday’, kennelijk de meest depri dag van het jaar. Via MIND organiseren mensen door heel het land runs & walks ’tegen depressie’, en ik ook!

Loop je met me mee door Meijendel op zondag 15 januari om 08.30 uur? Start/verzamelpunt is Onder de Watertoren. Doel is 10 km, mag op elk tempo worden uitgevoerd. Kosten: gratis. Laat me weten als je meedoet!

SCHRIJFGROEPJES

Vanaf zaterdag 21 januari start ik met live (dus in Den Haag) schrijfgroepjes. Deze vinden op de zaterdagen plaats van 14-15.30 uur.

Je leert rust vinden, meer tot jezelf komen en jezelf zijn, je creativiteit ontwikkelen & leuke vriendschappen opbouwen. Dit alles dankzij mindfulness oefeningen en praktische schrijfopdrachten. Kosten: 25 euro (max 4 personen)..

Meer over mind & mindfulness

Handige cursussen