Zelfvertrouwen vergroten: oefeningen die je nu kunt doen

Ja, je kunt je zelfvertrouwen vergroten met oefeningen! Ook al zit je zelfbeeld ergens in het afvoerputje verstopt, ik beloof het je: je kunt hem er weer uit vissen.

Iedereen, echt iedereen, heeft wel eens te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook ondernemers.

Zelfs die ondernemers, influencers, creators en acteurs die je op social media ziet en te lijken stralen van zelfverzekerdheid.

Is allemaal nep joh. Althans, ze zetten hun imposter syndrome of onzekerheden gewoon even aan de kant en doen wat ze willen en moeten doen.

Ze hebben hun ‘why’ (de reden waarom ze doen wat ze doen) duidelijk en laten zich niet stoppen door negatieve gedachten.

Hoe train je je zelfvertrouwen?

Mijn zelfbeeld zat een paar jaar geleden ook aan de grond. Daar heb ik hard voor moeten werken om die weer op een gezond niveau te krijgen.

En nog zijn er dagen waarop ik me minder zelfverzekerd voel. Dat hoort erbij.

Ik heb bepaalde keuzes moeten maken en oefeningen moeten doen (doe ik nog steeds) om weer in mezelf te kunnen geloven.

Ik heb een coach ingezet en een dozijn aan zelfhulpboeken gelezen. En eentje zelf geschreven.

De beste oefeningen voor het vergroten van zelfvertrouwen? Die lees je hieronder.

Zelfvertrouwen vergroten met oefeningen

Prutsen is de meest onderschatte fase van een creatief proces.

iemand

Deze quote kwam ik gisteren tegen, net toen ik al de halve dag snoeihard aan het prutsen was. Voor mijn gevoel dan.

Maar daar gaat het natuurlijk om, om je gevoel. Je hebt het idee dat je aan het prutsen bent, maar stiekem zet je stappen om dichterbij je doel te komen.

Je leert, je creëert, je bouwt en je deelt.

Dat is de allerbelangrijkste tip die ik voor je heb: dat je gewoon dingen moet doen. Niet wachten totdat je zo ‘zelfverzekerd’ bent. Want misschien komt dat moment wel nooit.

Er blijven altijd negatieve stemmetjes uit de bosjes duiken.

De truc is om die stemmetjes te categoriseren, naast je neer te leggen en lekker doen wat je wilt.

Als een soort rebel van je eigen gedachten, zeg maar.

Schrijven of journaling om je zelfvertrouwen te vergroten

Om die negatieve gedachten te verminderen, helpt het om te schrijven. Je schrijft namelijk langzamer dan dat je kunt denken. Dat werkt rustgevend.

Als je dus twijfelt aan jezelf, pak er een journal bij en begin met schrijven. Schrijf op wat er allemaal door je hoofd gaat. Liefst schrijf je elke ochtend in een journal.

Het is wetenschappelijk onderzocht wat voor effect journaling (eigenlijk net als in een dagboek schrijven) op mentale gezondheid heeft:

  • Journaling helpt met het ordenen van problemen, angsten en zorgen. En met het vinden van oplossingen en acties.
  • Door elke dag je gedachten, gevoelens (en lichamelijke klachten) op te schrijven, kun je patronen ontdekken. Die je vervolgens kunt doorbreken.
  • Journaling helpt met het bewust worden van negatieve gedachten, maar ook met het formuleren van positieve gedachten.

3 oefeningen voor een positiever zelfbeeld

1. Mindful schrijfoefening om uit je hoofd te komen

Zet een timer op 5 minuten en schrijf aan één stuk door. Niet stoppen, gewoon je gedachten opschrijven.

Ook al weet je niets te schrijven, schrijf dan op: ik weet niets te schrijven, mijn hoofd is leeg, wat een blunder, omg ik kan dit echt niet, waarom ben ik dit aan het doen, oh het is eigenlijk best prettig, hee dit voelt goed, ja zo kan ik nog wel even doorgaan, etc.

  • Liefst begin je met een kleine meditatie om even te ‘aarden’ en dichterbij jezelf te komen.
  • Zet een timer en schrijf wat er in je opkomt.
  • Houd pas op met schrijven wanneer de timer afgaat.

2. Je zelfvertrouwen vergroten met deze oefening

Nu we de negatieve woorden uit de weg hebben, gaan we positieve woorden opschrijven. Je gaat nu een ‘gelofte’ aan jezelf maken.

Net als dat je gaat trouwen, maar dan met jezelf.

Het helpt om daarvoor een meditatie te doen of ontspanningsoefeningen. Want die negatieve stemmetjes? Die hebben te maken met stress en je overlevingsmodus.

Er zitten ook positieve stemmetjes in jou. Die hoor je wanneer je ontspannen bent. Denk maar eens aan wanneer je een strand- of boswandeling hebt gemaakt. Hoe voelde je je ervoor? En hoe voelde je je erna? Een wereld van verschil soms, toch!

Je gelofte schrijf je op jouw manier. Maar een voorbeeld kan zijn: ‘Ik blijf altijd bij je en zal je altijd ondersteunen, zelfs al maak je de ene fout na de ander.’

Of: ‘Ik hou van je en blijf altijd je beste vriend’.

Woorden hebben enorm veel impact. De manier waarop je tegen jezelf praat, kun je veranderen. Dit soort schrijfoefeningen zijn daar een mooie stap voor.

3. Schrijf op wat je beweegredenen zijn

Oké, dit is een wat diepere oefening. Ik neem aan dat je iets wilt doen of bereiken, waarvoor je je zelfvertrouwen wilt vergroten.

Je moet dus een keuze maken om een actie te ondernemen (of niet). Daarvoor zijn er verschillende beweegredenen. Die kunnen zijn gebaseerd op angst of liefde.

Schrijf aan één kant op wat je beweegredenen zijn die uit angst komen. En aan de andere kant wat je beweegredenen zijn die gebaseerd zijn op liefde.

Op angst zijn dingen meestal gebaseerd als ‘je bent bang om iets te verliezen’ of ‘je bent bang om een flater te slaan’.

Beweegredenen uit liefde trekken je meestal ergens naar toe. Je hebt een wens om iets te doen, een angst die je wilt overwinnen of een project dat je wilt neerzetten.

Vervolgens is het aan jou om te kiezen en stappen te nemen. Ook al ben je onzeker, ook al twijfel je aan je skills.

Neem de stap. Alleen door in beweging te komen, kun je je doelen bereiken.

Bonustip voor een beter zelfbeeld

Een bonustip voor het versterken van je zelfvertrouwen: ga twee minuten in de supermanhouding staan. Wijdbeens, handen op je heupen, rechte rug.

Dit heeft een bewezen positief effect op je zelfvertrouwen. Je kunt met je lichaamshouding je gemoed beïnvloeden!

Meer lezen over zelfontwikkeling