rust in je hoofd krijgen

Je werkt hard. Het weekend is er voor de ontspanning. Dat is jouw tijd om eindelijk eens rust in je hoofd te krijgen.

En dat heb je hard nodig, want doordeweeks is het een gekkenhuis.

Niet alleen op de werkvloer. Ook in je hoofd. Van de ene gedachte wordt je naar de andere geslingerd.

Soms zijn er dagen dat het lijkt alsof je niet op kunt houden met denken.

Dit kan ‘leuk’ zijn (creatieve ideeën die zich als een ongeduldig kind aan je opdringen) of minder leuk (ga je wel genoeg geld verdienen, had je dat nu wel moeten zeggen, moet je toch een andere baan nemen, etc.).

Maar wist je dat je prima rust in je hoofd kunt krijgen op een doordeweekse dag? Zelfs als heel de dag staat volgepland.

Hoe je dat doet? Ik leg het je uit.

Waarom is rust in je hoofd krijgen zo moeilijk?

In principe word je vrij zen geboren.

Als baby ben je superchill – afgezien van het feit dat je regelmatig heel de buurt bij elkaar krijst en zeker niet relaxed uit de baarmoeder floept (van horen zeggen).

Maar over het algemeen maak je je als baby om vrij weinig druk. Eten, drinken, eten. Dat is het wel.

Wanneer je opgroeit en je brein zich ontwikkelt, komen de problemen. Zo krijg je ineens te maken met de apenstreken van je ‘monkey mind.

Monkey mind betekenis

De term monkey mind werd zo’n 2500 jaar geleden in het leven geroepen door Gautama Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme.

De monkey mind is een metafoor voor hoe je brein werkt. Net als een aapje die van tak naar tak springt, springen je gedachten van hot naar her.

Want zelfs al lig je op het strand te genieten van de warme zon op je huid, dan nog kunnen je gedachten afdwalen.

Hey, wat doet die vetrol daar? Getsie, nah morgen ga ik wel weer hardlopen. Oeh, ik heb zin in een ijsje. Heeft Piet al een berichtje teruggestuurd? Zal ie me te dik vinden? Hoeveel geld heb ik nog? Wat wil ik met mijn leven? Wat is de reden van het bestaan? Nou, ik ga een Magnum halen hoor. 

Als je niet oppast, houdt je monkey mind je gevangen in een eindeloze, malende stroom van gedachten.

Bang aapje met een noodfluitje

Meestal zijn deze gedachten op angst gebaseerd. Je maakt je zorgen over dingen die al zijn gebeurd en dingen die nog moeten gebeuren.

Dat is de primaire functie van je hersenen. Ze dienen als een alarmsysteem. Dat zorgt ervoor dat je rekening houdt met (potentieel) gevaar, zodat je kunt overleven.

Ook dieren worden beschermd door hun eigen alarmsysteem. Het verschil is dat het alarmsysteem bij wilde dieren alleen aangaat wanneer ze ook echt gevaar spotten.

Zodra dit gevaar is geweken en ze een veilig holletje of boom hebben gevonden, knallen ze hun handrem erop, trekken ze een biertje open en gaan ze lekker chillen.

Dieren zijn masters van de mindfulness en leven puur in het hier-en-nu. Mensen hebben hier iets meer moeite mee.

Mindfulness: ‘gezonde’ marihuana

Met mindfulness kun je leren om je zorgen om het verleden of de toekomst los te laten. Al was het alleen even voor een paar minuten. Het geeft je brein en je lijf de mogelijkheid om zich te herstellen.

Hoe vaker je oefent met leven in het hier-en-nu, hoe meer je je monkey mind voor je kunt laten werken, in plaats van tegen je.

Dit doe je door het bezig te houden. Je moet het wat te doen geven, ergens op laten focussen.

Er zijn verschillende manieren om je monkey mind op een nuttige manier bezig te houden. Beweging, ademwerk en meditatie zijn daar een paar van.

Rust in je hoofd krijgen: meditatie oefening

De volgende oefening laat je de ruimte, de stilte zien tussen je gedachten. Je kunt deze oefening op elk moment van de dag doen. Ook doordeweeks. Ook tijdens een vergadering.

Het vinden van die stilte is het doel van mindfulness. Die stilte, dat ben jij. Dat noemen we in yoga ‘consciousness’ of het universele Zelf (Brahman).

Je kunt het ook vergelijken met de wolken en de zon. De wolken zijn je gedachten. De zon ben jij. De meeste mensen denken dat ze de wolken zelf zijn.

Maar er is iets waarmee je in staat bent om die wolken (je gedachten) waar te nemen. Zelfs als er sprake is van een dik, grijs wolkendek, schijnt de zon (het licht) er alsnog doorheen.

Als dit wazig klinkt, probeer deze oefening dan maar eens:

  • Ga zitten op een stoel of kussen.
  • Voel hoe je op het kussen of de stoel zit.
  • Sluit je ogen en vraag jezelf af: wat is mijn volgende gedachte?
  • Blijf opletten en observeer.
  • Merk je dat je eventjes helemaal geen gedachten hebt? (Hè hè, eindelijk rust. Oh! Misschien is dat wel je volgende gedachte).

Blijf dit oefenen en voordat je het weet, heb je rust in je hoofd en weet je wat mindfulness is.

Rust en balans vinden in je leven?

rust in je hoofd krijgen boek

Ik krijg de mooiste reacties op mijn boek Het genot van goeie shit dat vol staat met praktische oefeningen voor meer rust in je hoofd.

Jess, ik wilde je laten weten dat ik 2 dagen geleden ben begonnen met het lezen van je boek en nu op pagina 66 ben. Ik ben over het algemeen erg snel afgeleid als het gaat om boeken, maar dat van jou maakt me zo enthousiast.

Het maakt me een beter mens en ik heb betere gedachten, ben vriendelijker en milder voor mezelf en neem meer initiatief in mijn leven! Je bent een awesome schrijver en ik wilde je laten weten dat ik je boek fantastisch vind.

Jenn Lacey (over de Engelstalige versie)

Bekijk nog meer recensies en bestel het boek.