Negatieve gedachten doorbreken: meditatie

Laatst had ik een slechte dag. Qua productiviteit was het prima. Maar ik had moeite om mijn negatieve gedachten te doorbreken.

Ik weet wat de oorzaken waren. Te veel achter de laptop en een korte nacht. Slaap is redelijk cruciaal voor mijn gemoed.

Het paniekmonster in mijn hoofd

Een nachtje te weinig slapen en het paniekmonstertje komt weer om de hoek kijken.

Elk mens heeft een paniekmonstertje in zijn hoofd wonen. Ook jij. Hij heeft goede bedoelingen, hoor; hij wil je beschermen tegen foute beslissingen en fatale missers.

Hij wil voorkomen dat je jezelf publiekelijk te schande maakt. Want als dat zou gebeuren? Dan zou je imago kapot zijn.

En imago staat voor het paniekmonstertje gelijk aan overleven.

Hoe meer je dat paniekmonstertje ‘voedt’ en de show laat runnen, hoe meer hij groeit. En hoe groter hij wordt, hoe meer hij in een depressiemonstertje verandert.

negatieve gedachten doorbreken door je paniekmonster af te leiden

Het begint met je zorgen maken: ‘wat als’-gedachten die door stress ontstaan. Wat als ik iets verkeerds zeg tijdens de meeting? Als ze me niet leuk vinden? Of wat als ik niet genoeg werk vind?

Die gedachten zijn al gekmakend. En als je je daar niet bewust van bent, dan kunnen ze leiden tot emoties. Tot effecten in je lichaam. Zoals zweethandjes. Misselijkheid. Een snellere hartslag.

Neem je geen afstand of even pauze? Door bijvoorbeeld te gaan wandelen of yoga te doen? En krijg je ook nog eens onvoldoende slaap?

Dan kunnen ze veranderen in negatieve ‘overtuigingen’ die soms moeilijk zijn te verslaan.

Ze nemen je hele persoon over. Je voelt ze. Je voelt je niet goed genoeg. In wat voor aspect dan ook.

Het enige waar je aan kunt denken is de toekomst – en hoe duister die is. Je ziet alleen maar beren op de weg en wilt het liefst in een hutje op de wei gaan wonen. Planten water geven. Verder niets. Dat weerhoudt je in je groei.

De toekomst is onzeker. Het is onbekend terrein en dat maakt veel mensen bang. Dus houdt het monstertje je een blinddoek voor om maar te blijven waar je bent. 

Om je klein te maken, zodat niemand je op kan eten. Het maakt aannames over de toekomst, voor een vals gevoel van veiligheid.

Negatieve gedachten doorbreken

Maar zoals ik gisteravond al in mijn journal schreef: “HOW DE HELIUMBALLON weet ik nu hoe de toekomst gaat lopen?!”

Dat weet niemand. Ook niet het paniek/depressiemonstertje.

Bovendien. BOVENDIEN… Bestaat de toekomst niet eens.

Althans, niet nu. En dat is alles wat er nu echt is. Het nu. Nu. En nu. En nu.

The future is a concept, it doesn’t exist. There is no such thing as tomorrow. There never will be, because time is always NOW. That’s one of the things we discover when we stop talking to ourselves and stop thinking. We find there is only present, only an eternal now.

Alan Watts

Hoe ik het zie, is dat de mens een onuitputtelijke bron van liefde en geluk is. Dat ervaar ik wanneer ik diep ontspan.

Voor mij is dat de beste manier om negatieve gedachten te doorbreken.

Wat mijn omstandigheden ook zijn, diepe ontspanning doet altijd een glimlach op mijn gezicht toveren.

Een glimlach die automatisch omhoog komt zetten. Door bepaalde hormonen die vrij komen in mijn lichaam. Of doordat ik contact maak met mijn ware zelf. 

Maakt niet uit hoe je het ziet. Belangrijker is dat al het paniekmonstertje even buiten gaat spelen, zodat ik kan doen wat ik wil. Doen wat ik heb gepland.

Meditatie om je negatieve gedachten te doorbreken

Meditatie en ademwerk zijn enorm effectieve manieren voor het doorbreken van negatieve gedachten.

Door te focussen op je ademhaling en je beweging, leer je ontspannen. In een staat van ontspanning denk je positiever, word je creatiever en kan je lichaam zich herstellen.

Dat is cruciaal voor het ondernemerschap – en gewoon, voor het mensschap.

Altijd maar gaan en ‘aan’ staan, kan ertoe leiden dat negatieve gedachten zich juist versterken.

En dat heeft gevolgen voor je zelfbeeld, je relaties, je werk en je fysieke + mentale gezondheid.

Neem dus bewust de tijd om te ontspannen. Elke dag. Maak een wandeling, dans in je huiskamer, zoek een goed gesprek op. Of… zoek de stilte op.

  • Zet een timer op 10 minuten. Ga op een kussentje zitten, maak je rug lang en recht. Sluit je ogen en breng je aandacht naar de beweging van je buik op het ritme van je ademhaling.
  • Ontspan al je spieren. Ontspan je kaak, je tong, je wenkbrauwen, heel je gezicht. Ontspan je schouders, je armen, je buik, je benen en je voeten.
  • Stel je bij elke inademing een helder licht voor dat je lichaam binnenkomt en je vult met positiviteit en vrede. Op de uitademing verlaten alle negatieve gedachten en emoties je lichaam.
  • Stel je nu voor dat je op een vredige plek staat, omringd door de natuur. Dat kan een strand zijn, een bos, een berg, of iets anders dat voor jou kalmerend werkt. Kijk om je heen en merk de schoonheid van je omgeving op. Neem de kleuren, texturen en geluiden van de plek in je op.
  • Naast je stroomt een beekje. Je pakt een steentje op en legt het in de stroom. Kijk hoe het door het water wordt meegevoerd. Stel je bij elke steen die je in de stroom plaatst voor dat die een negatieve gedachte of emotie wegdraagt.
  • Merk op hoe het water moeiteloos stroomt, net zoals je negatieve gedachten en emoties moeiteloos kunnen worden meegenomen. Sta jezelf toe al je negatieve gedachten los te laten.
  • Hoe voel je je als je alles loslaat? Wat blijft er dan over?
  • Als je er klaar voor bent, breng je langzaam je aandacht terug naar je lichaam.

Deze meditatie kun je op elk moment van de dag doen om negativiteit los te laten en innerlijke rust te vinden.

Meer lezen