Dit is hoe je kunt stoppen met twijfelen aan jezelf

Stoppen met twijfelen aan jezelf is een kwestie van je gewoontes veranderen.

Althans, dat is wat al die businesscoaches, meditatiedocenten en neuropsychologen beweren. Ze zullen wel een puntje hebben.

Volgens hen zijn negatieve gedachten eigenlijk een gewoonte van je brein.

Hoe dat precies werkt, daar hebben ze hun eigen perspectief op. 

Belangrijker is de manier waarop je die gewoonte kunt veranderen.

Actief aan de slag met het loslaten van negatieve gedachten? Doe deze meditatie van vijf minuten:

Maar hoe kan ik dan stoppen met twijfelen?

Ik dacht vroeger dat sommige mensen van nature zelfverzekerd zijn. Dat ze zo zijn geboren en blijven.

Ik dacht dat extraverte mensen zichzelf megaleuk vinden.

Ik dacht dat je eerst 100% in jezelf moet geloven voordat je kunt doen wat je wilt. Een bedrijf opzetten bijvoorbeeld. Of een boek schrijven.

Nou, dat is niet zo.

Twijfels verminderen door actie te nemen

Zelfvertrouwen is geen karaktereigenschap. Extraverte mensen kunnen net zo goed onzeker zijn. Je kunt ook doen wat je wilt ondanks je angsten. 

En er bestaan allerlei gradaties van zelfvertrouwen. Het wordt beïnvloed door hormonen, slaap, voeding, levensgebeurtenissen, relaties, gedachtepatronen en gedrag.

Zelfvertrouwen is iets wat je kunt cultiveren. Hoe? Door te verbinden met jezelf. Door te leven volgens jouw waarden. Door jouw krachten te ontdekken en in te zetten.

De kracht van introversie

Ik ben een introverte extravert. Meer introvert dan extravert. Als kind zat ik in mijn eentje te chillen in bomen, schreef ik gedichtjes op mijn dak in de zon en waren katten mijn beste vriendjes.

Tuurlijk had ik wel vriendinnetjes. Maar van grote groepen hield ik niet. Presenteren op school was mijn allerergste nachtmerrie.

Toen ik ging studeren, wilde ik daarvan af. Ik merkte dat ik ook een extraverte kant had en ik vond feestjes en small talk juist hartstikke leuk – na minstens vijf biertjes.

Waarom ik dit vertel? Omdat ik lang heb geloofd dat die introverte kant zwak was. Het voelde krachtiger om joviaal en uitbundig te zijn. Om een grote bek te hebben. Dat gaf me een soort schild.

Een schild waarmee ik anderen op veilige afstand hield. Zodat ze niet mijn echte ik konden zien.

Tegelijkertijd was ik een people pleaser. Ik wilde dat mensen me leuk vonden. Nog steeds wil ik dat mensen me leuk vinden. Maar er is wel iets veranderd.

Die introverte kant van mij zie ik niet langer als zwakte, maar als kracht. Het drijft me om mijn hart achterna te gaan. Het helpt me om mijn binnenwereld te onderzoeken en een leven te leiden volgens mijn waarden.

Doordat ik vriendjes ben geworden met de introvert, kan ik beter luisteren. Naar mezelf, en naar anderen. Ik kan zelfs beter nee zeggen nu.

Wat ik heb ontdekt – en wat die goeroe’s dus al eeuwenlang zeggen – is dat een gelukkig leven niet per se om zelfvertrouwen draait, maar om actie.

Confidence is the decision to try.

MEL ROBBINS

Focus veranderen en meer in het nu leven

Zelftwijfel, onzekerheid, faalangst, angst voor afwijzing, imposter syndrome, zenuwen en overthinking zijn allemaal vormen van angst.

Heel normaal, en bij elk mens in meer of mindere mate aanwezig op bepaalde momenten.

Je moet bijvoorbeeld iets doen wat je nog nooit hebt gedaan. Het gat tussen het bekende en het onbekende is (te) groot, dus ja, logisch dat je in paniekmodus schiet en je brein je probeert te beschermen tegen een mogelijk ‘fatale’ afgang.

Wat je kunt doen, om te stoppen met twijfelen, zijn drie dingen:

  1. Fysiek bewust ontspannen. Bewegen. Dopamientjes vrijmaken.
  2. Actie nemen ondanks je twijfels.
  3. Je focus veranderen.

Die drie dingen helpen je om een nieuwe gewoonte te creëren, negatieve gedachten te verminderen en positieve gedachten te stimuleren.

1. Fysiek bewust ontspannen

Door te ontspannen, verminder je stress. Logisch. Maar dit vergeten we wel vaak te doen.

Ontspanning zorgt ervoor dat je lichaam in een rest & digest modus komt. In plaats van in een survival modus (bij veel stress).

Hoe meer je ontspant, hoe zachter je wordt en hoe vriendelijker je over jezelf denkt.

Het is letterlijk een andere state of mind die je ingaat. Je perspectief verandert. Je ziet dingen optimistischer in. Daarom is regelmatig ontspannen zo enorm belangrijk om je motivatie en drive als ondernemer (of als mens) te behouden.

2. Actie nemen ondanks je twijfels

Door actie te nemen, ontdek je dat je dingen best wel kunt – ook al poep je in je broek en sta je te bibberen van angst. Hoe vaker je dat doet, hoe meer bewijs je verzamelt over jezelf dat je eigenlijk best wel een go-getter bent.

3. Je focus veranderen

Zit je toch in een negatieve gedachtespiraal, shift je focus dan. Mindfulness oefeningen zijn een mooie truc om te stoppen met twijfelen.

Tel bijvoorbeeld af van 3 naar 1 en focus dan op iets voor je. Een persoon, een voorwerp, een kleur.

Gewoon: ‘Drie, twee, één: shift focus! Hey, ik zie een vrouw met een blauwe muts die haar hond aait’.

Zo simpel kan het zijn. Met veel oefening dan, he. Elke dag. Verander je focus en verander je gemoedstoestand.

Meer lezen over mindset & marketing