Zakelijk bloggen: tips + 3 schrijfoefeningen

Staat de spanning op je schouders wanneer je zakelijk moet bloggen? Met deze tips en oefeningen los je dat voorgoed op.

Zakelijk bloggen: 6 tips

#1 tip voor zakelijk bloggen: ontspan

Spanning is een killer voor creativiteit en inspiratie. Als je voor je eigen bedrijf (of voor dat van iemand anders) blogt, zit er soms te veel druk op.

Om geïnspireerd te blijven, is het belangrijk dat je ontspant. Zit je vast of weet je niet hoe je een eind moet breien aan een blogpost? Ga dan even iets totaal anders doen.

De ideeën komen wanneer je onder de douche staat, op de fiets zit of op het strand loopt. Vergeet dus niet om een notitieblokje en een pen mee te nemen.

Ook helpt het om niet altijd zakelijk te bloggen. Schrijf vooral over wat je leuk vindt.

Dit helpt om het schrijven makkelijker te maken, waardoor het zakelijk bloggen ook makkelijker wordt.

.

#2 Werk in blokken van 25 minuten

Nog een tip om stress te voorkomen: werk niet te lang door. Ik werk zelf in blokken van 25 minuten.

Na 25 minuten gaat de timer, sta ik op en doe ik een ademhalingsoefening van een minuut. Na een paar minuutjes ga ik weer verder. 

Ik moet de timer wel ver genoeg leggen van mijn bureau, zodat ik ook echt moet opstaan. Anders werkt het niet.

#3 Blijf lezen en onderzoek doen

Om je schrijfskills te verbeteren, moet je niet alleen schrijven, maar ook lezen! Lees wat andere bloggers schrijven, lees boeken, doe onderzoek.

Observeer hoe anderen het doen, verdiep je in synoniemen en studeer schrijftips. Hoe meer je leest en studeert, hoe meer inspiratie je vindt.

#4 Stap over die drempel heen

Schrijven is niet alleen woorden bij elkaar rapen. Een groot deel van schrijven is het overwinnen van perfectionisme en ‘imposter syndrome’ (het gevoel dat je niet goed genoeg bent en niet genoeg weet of kunt).

Juist hoogopgeleide, succesvolle vrouwen hebben daar last van. Belemmert het jou? Trek dan snel aan de bel; anders houdt het je enorm tegen in je groei. 

Schrijven is DOEN. Hoewel je in je hoofd moet duiken om iets op te schrijven, moet je net zo vaak ook uit je hoofd stappen om het daadwerkelijk te delen.

#5 Vergelijk jezelf niet met anderen

Een van de beste tips voor zakelijk bloggen is een tip die voor alles in het leven geldt: vergelijk jezelf niet met anderen.

Iedereen heeft een proces en jouw ‘eerste hoofdstuk’ is niet te vergelijken met het ‘middenstuk’ van iemand anders.

Aan de andere kant is feedback vragen op je artikelen nodig om je schrijfskills te verbeteren. Maar laat die feedback je niet tegenhouden of een mentale blokkade vormen. Leer ervan. Laat het dan los.

#6 Plan je posts in

Vind je het eng om je blogposts te delen? Publiceer je posts dan niet direct, maar plan ze in.

In de tussentijd kun je afstand nemen en er nog eens een blik op werpen voordat de post online gaat.

Grote kans dat je er met andere ogen naar kijkt en het minder eng vindt om je schrijfsels te delen.

Zakelijk bloggen: 3 schrijfoefeningen

Schrijfoefening #1: Verhaal over voorwerpen

Kies 5 voorwerpen om je heen en schrijf daar een verhaaltje over van 300-400 woorden. De voorwerpen kunnen van alles zijn: een tafel, je telefoon, de muur.

Wat komt er het eerste op wanneer je aan jouw voorwerpen denkt? Begin met schrijven en laat je fantasie de vrije loop.

Schrijfoefening #2: Journaling

Journaling, ofwel opschrijven hoe je je voelt en wat je meemaakt, is niet alleen goed om je schrijfskills te vergroten, maar het werkt ook enorm bevrijdend.

Net als dat je vroeger misschien in een dagboek schreef. Het helpt om gedachten los te laten, inzicht te krijgen in je patronen, gedrag, persoonlijkheid.

En het helpt om minder bang te worden voor het schrijven door iets voor jezelf te schrijven. Je kunt zelfs maar een paar zinnen opschrijven, het hoeven geen ellenlange stukken te zijn. Als je maar wat schrijft. Liefst elke dag.

Schrijfoefening #3: Vrijuit schrijven

Bij deze oefening zet je een timer op 5 minuten en begin je je gedachten op te schrijven zonder te stoppen. Wat je ook denkt, je schrijft het op.

Je hoeft niet op te letten op grammatica of leestekens, gewoon lekker doorschrijven.

Ook deze oefening is enorm goed om je schrijfskills te verbeteren, een routine mee op te bouwen en om stress te verminderen.

Je schrijft namelijk langzamer dan je denkt. Dus als je last hebt van negatieve of angstige gedachten, is schrijven een goede manier om rustig te worden.

Beste tips voor zakelijk bloggen

  • Werk in tijdsblokken en zorg voor voldoende ontspanningsmomentjes gedurende de dag.
  • Lees veel en blijf studeren.
  • Laat perfectionisme los en vergelijk jezelf niet met anderen.
  • Plan je posts in.
  • Vergroot je plezier, skills en routine met 3 creatieve schrijfoefeningen.

Samen de grip op je website vergroten

Als contentspecialist geef ik solo-ondernemers (zzp’ers, coaches, yogadocenten, therapeuten) grip op hun website en ik help ze met het opzetten van een contentstrategie die bij hen past.

Bekijk mijn supertoegankelijke 1:1 coachingstraject, schrijfdiensten of boek een gratis strategiegesprek in om te kijken wat ik voor jou kan doen.