Zo word je minder bang om fouten te maken + mijn 5 zakelijke blunders

Ben je net als ik vaak bang om fouten te maken? Grote kans van wel, zo’n beetje elk mens is dat. Misschien op verschillende gebieden en in verschillende gradaties, maar zo origineel zijn jij en ik niet. 

Perfectionisme is een vervelend beest waar veel van ons mee hebben te maken. Het wordt gevoed door stress en het genereert stress. Het weerhoudt ons ervan om onszelf te ontwikkelen.

Maar als we altijd maar bang blijven om fouten te maken, gebeurt er niet zoveel. Je móet fouten maken om verder te komen. Om dingen op te bouwen. Om te leren. 

Waarom fouten maken goed is

Volgens wetenschapper Henning Beck is fouten maken zelfs goed voor je brein. Daar heeft hij een boek over geschreven, ‘Fouten maken is goed voor je brein’. Om het aanpassingsvermogen van ons brein te ontwikkelen, moeten we fouten maken volgens hem.

“Fouten zijn onvermijdelijk omdat dit handelingensysteem [activiteiten in het zenuwnetwerk] nooit foutloos kan zijn. In de loop van de tijd passen de zenuwcellen hun onderlinge verbindingen steeds meer op elkaar aan zodat het juiste handelingenpatroon steeds beter (dus vaker) kan worden toegepast.”

Henning Beck, Fouten maken is goed voor je brein

Ik vind de theorie van psychiater Phil Stutz, uit de documentaire ‘Stutz’, ook heel fijn. Het komt erop neer dat met elke stap die je neemt, je geheid iets shits doet. Maakt niet uit wat voor stap dat is, een fout maken is daar zonder uitzondering deel van. Als de stap een pareltje is, is de fout een stukje stront die in de parel zit verscholen.

Wil je de parel, dan moet je de stront voor lief nemen.

Minder bang om fouten te maken dankzij meditatie

En wist je dat die stukjes poep een stuk makkelijker te accepteren zijn wanneer je ontspannen bent? Ik merk het zelf ook. Als ik gestrest ben, ben ik eerder bang om fouten te maken dan wanneer ik ontspannen ben.

Waarom is dat? Omdat stress en vermoeidheid bijdragen aan negatieve gedachten, angst en perfectionisme. Wanneer je moe bent (of stiekem gewoon keihard aan het opbranden bent), kun je minder helder nadenken.

Er komt een donker wolkje boven je hoofd hangen en je ziet de dingen een stuk minder positief in dan wanneer je lekker uitgerust bent.

Neem dus regelmatig rust. En geef prioriteit aan je rust. Gun jezelf dat.

Meditatie om angst en stress te verminderen

Doe bijvoorbeeld even deze meditatie om angst en stress te verminderen:

Tips om perfectionisme los te laten

Vanuit het perspectief van de yoga zijn er nog meer tips om minder bang te worden voor het maken van fouten:

  • Pas ahimsa en zelfcompassie toe. In yoga is er een concept, ahimsa, wat op ‘geweldloosheid’ neerkomt. Dit betekent dat je met wat meer compassie naar anderen kijkt, maar ook naar jezelf. Je bent maar een mens, die maken nu eenmaal fouten. Gelukkig maar, anders zouden we computers zijn.
  • Focus op het proces, niet op het resultaat. Yoga leert je om in het moment te zijn en te genieten van de reis, ongeacht de uitkomst. Door je te concentreren op het hier-en-nu, wordt je direct minder bang om fouten te maken.
  • Omarm imperfectie. Yoga leert je dat perfectie een illusie is en dat het leven vol imperfecties zit. We hebben allemaal onze eigen barstjes en foutjes, maar dat zijn juist de dingen die ons interessant en herkenbaar maken.
  • Oefen mindfulness. Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kun je leren om bewust aanwezig te zijn in het moment en je gedachten en gevoelens te observeren – zonder erdoor meegesleept te worden.
  • Oefen met dankbaarheid. Bedenk regelmatig waar je dankbaar voor bent, inclusief de lessen die je hebt geleerd van je fouten. Door dankbaarheid te oefenen, ontwikkel je een positievere kijk op jezelf en op het leven.

Mijn 5 grootste fouten als ondernemer

Voordat ik als freelance tekstschrijver mijn inkomen verdiende, had ik een surf- en yogabedrijf: Soul Surf ’n Yoga. Ik blogde over yoga en gaf surf- en yogales.

En daar vind je gelijk mijn eerste fout die ik heb gemaakt als ondernemer.

1. Gebrek aan consistentie

Want een aantal jaar na de lancering was ik uitgekeken op die naam, Soul Surf ‘n Yoga. Ik wilde iets anders. Dus veranderde ik de URL van mijn website (terwijl de website best goed liep) en mijn social media. Het was de eerste keer dat ik mijn bedrijfsnaam veranderde, en zeker niet de laatste keer. Denk dat ik iets van vier keer ben veranderd van naam.

Nu ben ik heel blij, maar het continu veranderen van naam werkte nogal verwarrend. Ten eerste werd ik er zelf gek van. Niets was goed genoeg, het moest altijd weer anders. 

Ten tweede raakten mijn lezers en klanten ook in de war. En ten derde verloor ik al mijn verkeer (ik was even vergeten om redirects in te stellen, nog zo’n les).

2. Onvriendelijk (of geen) contact met klanten

Uiteindelijk ben ik gestopt met surflessen geven en ben ik begonnen als freelance tekstschrijver. In de beginjaren – en ik schaam me hier wel een beetje voor – was ik niet altijd even vriendelijk tegen sommige klanten. Ik ben een paar keer kortaf geweest of ik liet helemaal niets meer horen.

Dat waren relaties die voor mij niet werkten en die ik niet meer wilde voortzetten, maar achteraf gezien had ik daar beter op kunnen reageren.

Ik heb daar wel van geleerd, dus als iets nu niet voor me werkt, dan probeer ik dat aan te geven. ‘Ik voel me niet comfortabel bij zus-en-zo’ of ‘ik zie dat toch anders’ zeg ik dan. Maar ja, soms is iemand gewoon een klojo, en dan is het moeilijk om toch vriendelijk te blijven, hoor. Tja. Ik ben ook maar een mens.

3. Beginnen met te lage tarieven

Fout nummer drie. De eerste opdracht die ik deed als freelance tekstschrijver, bestond uit een artikel van 1000 woorden. Daar kreeg ik $3 voor. Ik geef je even een moment om te slikken, want ik weet dat het best shockerend is.

Op dat moment had ik het geld niet nodig, ik wilde gewoon even kijken hoe dat werkte, dat hele online werken op afstand. Maar nog belangrijker: ik geloofde niet in mezelf. Ik was te bang om fouten te maken!

Ik geloofde niet dat iemand me online zou betalen voor mijn schrijfsels. En ik moest toch ook ervaring op doen (ook al had ik al drie jaar in de communicatie gewerkt en schreef ik al vijf jaar blogposts) en een portfolio opbouwen…

Die opdracht heeft wel tot een grotere opdracht geleid, maar die was bij nader inzien ook te laag betaald. Het heeft even geduurd voordat ik mijn tarieven omhoog durfde te gooien, en dat kwam voornamelijk omdat ik het niet meer kon opbrengen. Ik had ineens het geld wél nodig.

Kijk, een andere strategie is dat je jezelf direct positioneert als tekstschrijver van hoge kwaliteit – en dus met bijbehorende hoge prijzen. Ik ken sommige mensen die zonder ervaring zo zijn begonnen en al snel de big bucks binnen haalden. Daar moet je wel ballen voor hebben, en die had ik niet.

4. Werken in het weekend en in de avond

Dit is iets wat ik in de eerste jaren vaak deed. Werken in het weekend en in de avond, zelfs op vrijdagavond. Waarom? Omdat ik overdag geen klap had uitgevoerd. Dat moest ik dan inhalen. En dat was niet zo goed voor mijn (nacht)rust en regelmaat, daar kwam ik al snel achter.

Ik had ook als tijden van beschikbaarheid, dat mensen een call in konden boeken, van maandag tot zondag staan, van 08.00 uur tot 22.00 uur, in de hoop dat ik zo meer klanten zou krijgen. Idioot. Dat heb ik, toen ik niet meer kon slapen van de stress, teruggebracht naar de helft.

Ook ben ik maandag t/m donderdag gaan beschouwen als werkdagen en hield ik het weekend vrij. Soms geef ik nog wel een yogalesje op de vrijdagavond of een workshop in het weekend, maar dat is toch anders dan werk doen achter de computer.

5. Werken waar je slaapt

En dan komen we bij fout nummer vijf aan, werken waar je slaapt. Toen ik nog op Bali overwinterde, had ik vaak maar één kamer. Ik zat weleens bij coworking spots of in cafés te werken, maar als ik me moest concentreren, werkte ik liever thuis. Ik werkte en sliep dus vaak in dezelfde kamer.

Dat doet wat met je energie ‘s nachts. Je ziet ‘s avonds dat bureau met je spullen en je agenda en je laptop, en dat helpt niet om je werk (en eventuele spanning) los te laten. Zodra ik me dat besefte, heb ik dat veranderd.

Mijn nachtrust is daardoor veel beter geworden. De slaapkamer is om te slapen. Niet om te werken.

Faalangst en perfectionisme loslaten

Laat jezelf niet meer tegenhouden door je angst om fouten te maken. Het leven is te kort daarvoor! In mijn boek ‘Het genot van goeie shit‘ vind je nog veel meer tips en oefeningen om je faalangst en perfectionisme los te laten.

Meer tips voor rust in je hoofd