Meditatie om zelfsabotage te doorbreken (+ 5 tips)

Zelfsabotage betekent dat je je eigen doelen, succes, geluk of gezondheid in de weg staat. Handig is dat niet. Daar kan ik over meepraten. Gelukkig zijn er manieren om zelfsabotage te doorbreken en lekker toch te doen wat goed voor je is.

Met name het nemen van rust is in mijn ogen cruciaal voor het overwinnen van zelfsaboterend gedrag, maar soms is het nodig om professionele hulp te zoeken, zoals therapie. Wees daar niet bang voor! Je mentale gezondheid heeft altijd prioriteit.

Nooit goed genoeg

Eureka, ik heb het! Voor de 80ste keer verander ik de titel van mijn boek, waar ik nu al een jaar mee bezig ben. Elke keer wanneer ik het gevonden denk te hebben, kruipt na een tijdje weer die gedachte in mijn hoofd: het is niet goed genoeg. Niet grappig genoeg. Niet doeltreffend en niet aantrekkelijk genoeg.

Ik pijnig mijn hersenen met het willen vinden van de ‘juiste’ titel, terwijl er van het schrijven weinig terechtkomt. Ik houd mezelf tegen, ik weet het.

Het had allang af kunnen zijn, maar ik ben lamgelegd door mijn eigen onzekerheid. Zelfsabotage pur sang. Kan ik wel over dit onderwerp schrijven? Wie wil dit nou lezen? Is het niet te saai? Of is het juist te shockerend?

Mijn angst voor afwijzing komt omhoog. Straks vindt niemand het leuk! Doe ik het allemaal voor niets.

En dat is nou precies waarom ik niet vooruitkom. Ik maak me te druk over wat anderen van me denken!

Zelfsabotage door chronische stress

Kijk, (chronische) stress is dé brandstof voor negatieve gedachten. Het is de motor die perfectionisme, zelfsabotage, zelftwijfels, angsten en al die ongein aandrijft. 

Vaak hebben we niet eens door dat we zo gestrest zijn. Alles moet maar snel, snel, snel. Want ja, het is normaal om zoveel mogelijk te willen doen op een dag, toch? Dat wordt van ons verwacht Anders ben je maar lui. En luie mensen, die willen we niet (zijn). Daar kijken we op neer.

We zijn gewend om in sneltreinvaart te leven. Maar voor mij werkt dat niet (meer). Om mijn negatieve gedachten en zelfsabotage te doorbreken, moet ik het per se rustiger aan doen. Tijd te maken voor yoga. Voor mijn dagelijkse meditaties. Voor gewoon mijn voeten op de vloer te voelen en verder niets.

Flow als oplossing voor zelfsaboterend gedrag

Ondanks al mijn onzekerheden wil ik gewoon mijn boek schrijven. Ik wil creatief bezig zijn. Verbinden met mijn gevoel, interne wereld, intuïtie, flow. Want als ik daarin zit, in die flow, dan laat ik alles los.

Welke zorgen dan ook, ik heb ze even niet. Zorgen over het vinden van een nieuw huis, over mijn gezondheid, over mijn familieleden, mijn kat, mijn werk…ze bestaan niet in de flow.

Schrijven (vooral met pen en papier), yoga doen, tekenen, hardlopen, dansen of naar muziek luisteren zijn voor mij manieren om in die flow te komen. Ik verlies er mijn angsten door en kom dichter bij mezelf. Het voelt alsof ik in contact sta met mijn ware ik.

Motivatie vinden om te doen wat je echt wilt

Maar ja, er zijn dagen en periodes waarin dat me niet lukt. Ik consumeer content op social media of verdwijn in Netflix in plaats dat ik zelf creëer. Prima, hoort er ook bij.

Alleen voelt het daarna zo leeg. Het maakt me niet écht blij – tenzij het een megagoede film is.

In die periodes lijkt het alsof mijn innerlijke vuur is gedoofd. Alsof ik een of andere avatar ben die niets anders doet dan werken, afleiding zoeken en consumeren. Maar voor mijn klanten schrijf ik ook, dus waarom dan niet voor mezelf?

Gelukkig komt er altijd weer een moment waarop ik die inspiratie, die motivatie, weer vind. Meestal gebeurt dat tijdens een goede yogasessie of meditatie. Vandaag was het weer zover. Ik heb een uur yoga gedaan en daarna nog lang gemediteerd. 

En ik realiseerde me weer: dit is wat ik wil delen! Ik wil mensen helpen om rust te vinden in hun leven. Ik wil schrijven over mijn leven, over hoe ik omga met stress & shit en hoe yoga me daarbij helpt. Mijn vuurtje was dus weer lekker aan het branden.

Vooruitkomen door vaker stil te zitten

Wie weet helpt het jou ook. Sta jezelf toe om vaker rust te nemen. Om even te gaan zitten. Je lichaam te voelen. Op te merken waar je lijf contact maakt met de grond onder je.

Hoe de koude lucht langs je neusgaten stroomt wanneer je inademt en de warme lucht wanneer je uitademt. Sta jezelf eens toe om dat een paar minuten per dag te doen.

En wie weet kom je door vaker stil te zitten, ineens weer vooruit.

Meditatie om zelfsabotage te doorbreken

Eigenlijk kan elke meditatie werken om tot rust te komen en zelfsabotage te doorbreken. Maar om ‘extra effectief’ te zijn, heb ik een speciale meditatie tegen zelfsabotage voor je opgenomen.

Luister hem hieronder:

5 tips tegen zelfsaboterend gedrag

Er zijn enorm veel tips en manieren om zelfsaboterend gedrag te verminderen, maar hier heb ik er vijf voor je vanuit het perspectief van de yoga.

  1. Oefen met mindfulness. Door bijvoorbeeld regelmatig bewust te worden van je voeten op de grond, breng je jezelf terug in het huidige moment. Het is een manier om gedachten over het verleden of de toekomst los te laten, en om überhaupt bewust te worden van je gedachten. Dat is de eerste stap om ze te veranderen.
  2. Oefen met zelfcompassie. In plaats van jezelf te bekritiseren of te straffen voor zelfsabotage, erken dat je menselijk bent en dat fouten maken deel uitmaakt van het leerproces.
  3. Luister naar je lichaam. Let op fysieke sensaties, zoals spanning, stress of ongemak, die kunnen wijzen op onderliggende emotionele of mentale spanning.
  4. Leer dingen te accepteren. In plaats van te vechten tegen zelfsaboterende gedachten of emoties, probeer ze te aanvaarden als een natuurlijk onderdeel van het leven. Door dit te accepteren, krijg je meer innerlijke rust, waardoor je positiever gaat denken.
  5. Verbind met je innerlijke wijsheid. Door regelmatig te mediteren, krijg je een dieper begrip van jezelf en je leven. Luister je innerlijke wijsheid (die heb je!) om te bepalen welke stappen je moet/wilt nemen om zelfsabotage te doorbreken.

Meer rust in je leven

In mijn eerste boek Het genot van goeie shit schrijf ik over hoe ik mijn paniekstoornis en chronische buikproblemen met yoga, meditatie en Ayurveda heb overwonnen. Lees meer over hoe dit boek je kan helpen met het doorbreken van zelfsabotage.

Verder lezen