Wilskracht opbouwen om je dromen waar te maken: 5 tips

Hoe kun je wilskracht opbouwen om je doel te bereiken? Soms weten we wat onze droom is, maar vinden we het moeilijk om hem waar te maken.
We weten allemaal hoe het gaat. Je hebt een idee, je maakt een plan, je bent de eerste week zwaar gemotiveerd… en dan gebeurt er iets.
Er gebeurt iets waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Waardoor je denkt dat het toch niet gaat lukken.
Misschien is het een opmerking van iemand, misschien word je ziek, misschien raak je depressief van een regendruppel. En dan vergeet je je motivatie voor een moment.
Vrees niet, je bent niet de enige. Zelfs de meest succesvolle ondernemers hebben twijfels, angsten, zorgen en onzekerheden. Dat is nu eenmaal menselijk.
1. Wilskracht opbouwen? Durf te falen!
Choose love. And don’t ever let fear turn you against your playful heart.
Jim carrey
Toen ik begon met yogales geven, vond ik mijn eigen onzekerheden nog wel het moeilijkst. Ik ben namelijk niet zo flexibel als sommige super-InstaYogi’s.
Het duurde twee jaar voordat ik geloofde dat ik iets waardevols had toe te voegen.
Dat ik kon lesgeven. Dat ik goed genoeg was.
Waarom ik bleef doorgaan? Ten eerste omdat ik niets anders wilde. Ik ben nu eenmaal eigenwijs. Maar ook omdat ik me had gerealiseerd dat het niet uitmaakte als ik faalde.
Het maakt niet uit als je faalt.
- Oprah Winfrey werd op haar 23ste ontslagen als journalist.
- Harrison Ford werkte op zijn 30ste als timmerman.
- John de Mol had op zijn negentiende twee platenwinkels in Amsterdam die allebei failliet zijn gegaan, en iedereen kent de flop van tv-zender Talpa/Tien.
Wat succesvolle mensen onderscheidt van de rest, is dat ze het gewoon opnieuw blijven proberen.
2. Gebruik je lichaam
Je weet dat wanneer je verdrietig bent, je schouders naar voren hangen, toch? Of als je je goed voelt, je rechtop loopt.
Dit werkt ook andersom. Als je je lichaamshouding verandert, verander je je gedachten en emoties.
Sociaal psycholoog Amy Cuddy laat zien dat wanneer je je schouders opent en wanneer je 2 minuutjes de ‘superman’-houding aanneemt, je zelfvertrouwen toeneemt.
Uit haar onderzoek blijkt dat dit soort houdingen het testosterongehalte met 8% laat stijgen. De tegenovergestelde houdingen (jezelf klein maken alsof je verdrietig bent) lieten het testosterongehalte met 10% dalen.
Daarom is het goed om iets met je lichaam te doen wanneer je je down voelt.
Ga naar buiten, doe een sport die je leuk vindt, of sta gewoon even twee minuutjes te doen alsof je net de wereld hebt gered in je rode cape.
Zoek iets waarbij jij je goed voelt en probeer dat elke dag te doen, ook al is het maar 5 minuten.
Je krijgt hierdoor een nieuw perspectief. En vanuit een nieuw perspectief zijn er vaak oneindig veel mogelijkheden.
3. Babystapjes
Wil je 30 kilo afvallen? Een nieuwe carrière? Een boek schrijven? Cool! Behoorlijk grote doelen wel. Misschien té groot om jezelf dagelijks op te leggen, niet?
Je zet jezelf onnodig onder druk, waardoor je in de stress schiet en je denkt dat je je doel nooit gaat bereiken. Et voilà, je gooit de hele linnenkast bij voorbaat al in de ring.
Probeer in plaats daarvan te denken in kleine, realistische stapjes.
Op die manier voorkom je dat je energie opraakt, wordt wilskracht opbouwen makkelijker en is de kans van slagen vele malen groter.
Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, begin dan met het langzaam toevoegen van gezonde producten.
Het zoveelste crash dieet gaat je echt niet helpen. Misschien op korte termijn, maar zeker niet op langere termijn.
Een echte verandering van je leven werkt alleen als je voor altijd je levensstijl verandert. Dit klinkt eng, maar als je dat in babystapjes doet, dan zul je zien dat het werkt.
4. Vraag jezelf af waarom je het wilt
Motivatie komt voort uit een diep verlangen naar een doel. Met genoeg wilskracht hebben we de discipline om in actie te komen, ons gedrag te veranderen en ons leven te verbeteren.
Daarbij is het belangrijk dat je wilt wat je wilt voor jezelf, en niet voor iemand anders.
Waarom wil je afvallen? Waarom wil je minder op Facebook zitten? Waarom wil je een carrièreswitch?
Als je weet waarom je doet wat je doet, krijg je meer energie en kracht om je doel te behalen. Als je dat niet weet of vergeet, is het makkelijk om terug te vallen in je oude gewoontes en verandert er niets.
Dit hoeft niet per se een stijgende lijn te zijn.
Het is prima om af en toe terug te vallen. Sterker nog, je kunt ervan uitgaan dat dat gebeurt.
Raak daar niet gefrustreerd door. Zie het als wijze les. Het herinnert je eraan dat je je absoluut niet weer zo wilt voelen. Dat je je leven écht wilt veranderen. En dat kost tijd, wees lief voor jezelf.
5. Wilskracht opbouwen: maak het een gewoonte
Een mens kan aan alles wennen. Zelfs aan de meest verschrikkelijke dingen. Niet dat dat per se goed is… maar we zijn redelijk kneedbaar wat dat betreft.
Je kunt jezelf een nieuwe gewoonte aanleren.
Het verschilt per persoon, maar je kunt ervan uitgaan dat je minstens een maand of twee nodig hebt om je nieuwe gedrag tot automatisme te maken.
Hoewel je discipline moet opbrengen om je nieuwe gewoonte eigen te maken, is het ook verstandig om niet te streng voor jezelf te zijn.
Als je denkt dat je iets nooit meer mag doen, is het des te verleidelijker. En als je net als ik een beetje rebels bent, werkt dat averechts.
Wees dus lief voor jezelf, zet babystapjes en voordat je het weet, leef je je droom.