Zwerfdieren redden op Bali
Wat doe jij wanneer je een zwerfkat of -hond ziet tijdens je vakantie?
De meeste mensen negeren ze of jagen ze weg. Iedereen weet dat je geen zwerfdieren moet aanraken. Ze hebben allerlei soorten wormen, virussen (rabiës!), vlooien en andere gezellige dingen die je ernstig ziek kunnen maken. Met name de dieren op Bali.
Ook moet je ze geen eten geven. Ze associëren mensen dan met voedsel, waardoor ze kwetsbaar en afhankelijk worden.
Bali wordt overspoeld door zwerfhonden en -katten. Dus je maakt het alleen maar erger als je ze helpt overleven.
Genoeg redenen om ver uit de buurt te blijven van zwerfdieren op Bali.
Iets voor jou? Van 28-30 juli 2023 organiseer ik een yoga retreat in Den Haag (Scheveningen). Speciaal voor ondernemers, digital nomads en expats.
En toen had ik ineens een zwerfkat in huis wonen

Zwerfkatten en zwerfhonden zijn op Bali heel normaal. Ook is het normaal dat er om de haverklap puppies en kittens van de straat, uit de bosjes of uit een container worden gehaald door bule’s (toeristen), die vervolgens niet weten wat ze ermee moeten. Including moi.
Een paar maanden geleden zat ik wat te eten voor mijn deur toen er plots een kat haar koppie liet zien.
Duidelijk uitgemergeld, niet in staat om normaal te miauwen en hoogstwaarschijnlijk zwanger, kwam ze bij mij wat liefde en een deel van mijn lunch stelen.
Ze was zo lief en zo ondervoed dat ik niet anders kon dan haar helpen. Ik lokte haar met wat eten naar binnen en belde de lokale dierenarts. Ze bleek inderdaad zwanger te zijn.
Daar baalde ik een beetje van, want nu zat ik dus met een kat op mijn kamer en hoe zeer ik ook van katten hou, ik had geen ruimte voor nog eens 6 erbij. Bovendien was mijn huurbaas alles behalve blij met mijn reddingsactie.
Ik was van plan om haar gezond te maken en dan weer op straat te zetten. Maar ja, wat moest ik met die kittens? In mijn naïviteit dacht ik nog wel een oplossing te vinden.
Villa Kitty Bali in de bres voor zwerfkatten
Online vond ik een aantal dierenasielen, waaronder Villa Kitty Bali in Ubud. Ik legde het verhaal uit aan de eigenaresse Elizabeth, die snel, meelevend en uitgebreid antwoordde.
Helaas kon ze geen zwangere katten meer accepteren, want ze zaten al een stuk of 174 katten over hun capaciteit heen.
Een medewerker van Villa Kitty Bali raadde me aan om, mits het nog niet te laat was, de kat een abortus te geven.
Toen ik zag hoeveel katten er in Villa Kitty zijn opgevangen en hoe weinig ruimte ze hebben (met name de kittens), begreep ik dat volkomen.
Gelukkig was er nog tijd, dus de kat kreeg een abortus. Ook moest ze gesteriliseerd worden, had ze verschillende ziektes (waaronder een hernia) en had ze inentingen nodig tegen rabiës, panleukemie, chlamydia en nog 2 andere onuitspreekbare virussen. Dit kostte me in totaal zo’n 150 euro.
Uiteindelijk heeft de kat 2 maanden bij mij gewoond. Totdat ze niet meer uit haar hoekje vandaan wilde komen. Ze was getraumatiseerd geraakt in de tijd dat ik in Nederland was tijdens de kerst.
Helaas had de vrouw die voor haar zou zorgen haar verwaarloosd. Kennelijk had ze zelfs de kattenbak een week lang niet schoongemaakt.
Zodra ik dat hoorde, vroeg ik Jean om me te helpen. Dit bleek de beste kattenoppas ever te zijn. Deze ontzettend lieve meid uit Kalimantan is zeker aan te raden als je iemand zoekt om op je pluizebal te passen.
Bij hoge uitzondering, en omdat de kat niet meer zwanger was, accepteerde Villa Kitty haar toch. Ze doet het nu veel beter en ik ga langs wanneer ik kan (voor de kat, maar ook omdat ik gewoon van katten knuffelen hou).
Waarom je ze soms beter met rust kunt laten
Hoewel er een overvloed aan zwerfkatten en honden op Bali is, is het niet altijd aan te raden om een beestje te ‘redden’. Zie je een kitten of puppy verloren op straat zitten? Dan kan het zijn dat het gewoon wacht op zijn moeder die even om de hoek is.
Sommige mensen denken goed bezig te zijn en nemen zo’n kleintje mee naar hun guesthouse, ervan uitgaande dat de eigenaar van de guesthouse de zorg wel op zich neemt. Dat kun je dus beter niet doen.
En als je het doet, doe het goed
Wat je wel kunt doen, is het dier eventjes monitoren op de plek waar je het zag. Als je dan 100% zeker weet dat het moederloos is, dan kun je eventueel hulp inschakelen van een van de verschillende organisaties hieronder.
Als je een dier wilt redden, vang het dan in een handdoek en breng het naar een reddingscentrum. Stuur niet alleen een map en een foto van het dier (ik ben hier helaas ook aan schuldig), want het is al verdwenen voordat er iemand is.
Elizabeth deelde laatst nog haar (begrijpelijke) frustratie op Instagram over mensen die mappen sturen:
If you are at the location it is much smarter and faster to pick up the kitten and bring directly to us or find a gojek [local taxi] or take the kitten to your nearest Sunset Vet where we have their support with rescued kittens and cats.
8 dierenorganisaties op Bali
Heb je een zwerfkat of -hond onder je hoede genomen en heb je hulp nodig? Of wil je zelf bijdragen, een pup of kitten verzorgen of een donatie geven?
Hier een lijst met dierenorganisaties die supergoed werk doen op Bali. Ze helpen je bij een dier in nood, maar tegelijkertijd hebben ze jouw steun ook hard nodig.
1. Villa Kitty Bali
Dit is een van de weinige kattenasielen op Bali. Villa Kitty Bali wordt gerund door de Australische Elizabeth Henzell en een groot team Indonesische dierenverzorgers.
Ze zitten tot de nok toe vol, maar ze bieden hulp bij sterilisatie en medische check-ups. Je kunt hier terecht voor vragen en advies.
Wil je zelf helpen?
Zin om een kat te knuffelen? Villa Kitty Bali waardeert het enorm als mensen langskomen en aandacht geven aan de katten en kittens.
Check hun website voor de openingstijden of geef een donatie. Ze kunnen alle hulp goed gebruiken! Ook kun je een pleegkitten nemen als je op Bali bent, zelfs al ben je op vakantie!
- Website: villakitty.com
- Instagram: Villa Kitty
2. Friends of Bali Dogs and Cats
Jean is een van de oprichters van deze Indonesische organisatie. Ze helpen dieren in nood, verzorgen ze tot ze weer gezond zijn en bieden ze daarna aan ter adoptie. Jean werkt ook als dierenoppas.
- Instagram: Friends of Bali Dogs and Cats
3. The Bali Dog
Deze groep Indonesische dierenbeschermers redden niet alleen honden in nood, maar ook katten, schildpadden, vogels en eekhoorns. Ook hebben ze dieren voor adoptie.
- Instagram: The Bali Dog
4. Bali Dog Association
Deze groep Indonesische vrijwilligers helpt honden op Bali die zijn mishandeld en op straat zwerven. Nadat de honden weer helemaal gezond zijn, worden ze aangeboden ter adoptie.
- Instagram: Bali Dog Association
5. Mission Pawsible
Mission Pawsible is geen dierenasiel, maar de eigenaresse verzorgt de dieren die ze zelf redt en biedt ze daarna aan ter adoptie.
De donaties, voedsel en medicijnen die Mission Pawsible ontvangt, worden ook gedeeld met andere dierenverzorgers op Bali.
- Website: missionpawsible.org
- Instagram: Mission Pawsible
6. BARC
BARC is een Australische organisatie in Ubud die straathonden, katten en apen redt en aanbiedt ter adoptie.
Ze geven ze vaccinaties, sterilisaties en medische behandelingen. Ook onderwijzen ze Balinese kinderen en volwassenen aan de hand van campagnes en andere programma’s.
- Website: BARC
- Instagram: BARC4BALIDOG
7. Bali Pet Crusaders
Deze Australische liefdadigheidsorganisatie werkt samen met de Indonesische organisatie Yayasan Seya Bhuana. BPC steriliseert en castreert voornamelijk zwerfkatten en honden. Ze hebben al meer dan 7000 dieren behandeld.
Veel Balinese gezinnen hebben geen geld om hun huisdier te laten steriliseren of castreren, dus BPC helpt hen met subsidies of gratis behandelingen.
- Website: balipetcrusaders.org
- Instagram: Bali Pet Crusaders
8. BAWA
BAWA is een Amerikaanse organisatie die zich voornamelijk richt op het redden van straathonden en katten op Bali, maar ook op apen, paarden en dolfijnen op andere Indonesische eilanden.
Fostering en vrijwilligerswerk door toeristen wordt erg gewaardeerd, zelfs al heb je maar een week of twee.
- Website: bawabali.com
- Instagram: BAWA Bali
Extra: Facebookgroepen
Er zijn een aantal Facebookgroepen waarin mensen hun dieren ter adoptie aanbieden. Hier kun je misschien ook hulp krijgen. Ik heb dit geprobeerd en ik kreeg een aantal reacties, maar helaas geen doorzetters.
Ook kreeg ik een reactie van een persoon die op zoek was naar vacht of vlees. Althans, dat vermoedde ik, dus daar ben ik verder niet op in gegaan. Wel even oppassen dus.
- Bali Adopt and Rehome Pets
- Bali Cats, Dogs and Animal Lovers
- Foster Dogs and Cats in Bali
- Dog Lovers and Cat Lovers (Bali)
‘Adopt, don’t shop‘
Misschien heb je deze slogan wel eens gehoord? ‘Adopt, don’t shop‘ is een van origine Amerikaanse campagne om mensen te overtuigen dat het beter is om een huisdier te adopteren dan er een te kopen in de winkel.
Uiteraard red je een leven als je een hond of kat uit het dierenasiel adopteert, maar er zitten ook andere voordelen aan vast.
Adoptie is goedkoper en meestal weet het dierenasiel al wat voor gedrag en karakter het dier heeft. Bovendien heeft het al zijn inentingen al en is het goed gesocialiseerd.
Ook al ben je op vakantie en heb je weinig tijd, dan nog kun je een kat of hond ‘adopteren’. Zelfs voor een dag, een week of een maand. Vaak worden de kosten voor het eten en de verzorging vergoed door het dierenasiel.
Door tijdelijk voor een kat of hond te zorgen en het liefde te geven, help je de dieren en de dierenasielen enorm. En wanneer je vakantie erop zit, geef je het weer terug of neem je het mee naar huis!