beste zelfhulpboeken

Wat zijn de beste zelfhulpboeken ooit waarmee je drastisch je leven kunt veranderen?

Dat ligt aan wie je het vraagt. In dit artikel geef ik je een lijst met 6 van mijn favoriete zelfhulpboeken.

Waarom we zelfhulpboeken nodig hebben

We leven in een tijd waarin van alles mogelijk is.

Online je geld verdienen, je eigen business opzetten op je 18e, heel de wereld afreizen als digital nomad (al heeft de pandemie daar nu even roet in het eten gegooid) en niet eens blut thuiskomen.

Dit was 10 jaar geleden nog onvoorstelbaar.

Toen ik voor het eerst ging backpacken (oké meer dan 10 jaar geleden), kostte het oprecht moeite om een internetcafé te vinden. En dan maar hopen dat de verbinding niet uitviel net wanneer je bijna je boekwerk van een e-mail af had.

Elke keer als ik terug kwam van een reis, moest ik bovendien een paar weken op rijst en bonen leven. 

Nooit gedacht dat ik online mijn inkomen zou verdienen.

Maar ondanks de vele technologische mogelijkheden van vandaag de dag, zou ik hier niet zijn gekomen zonder te hebben geleerd in mezelf te geloven en me minder druk te maken over wat anderen van me denken.

Dit heb ik te danken aan yoga en aan een aantal van de beste zelfhulpboeken ooit. 

Deze lijst bevat een aantal van die inspirerende zelfhulpboeken, niet alleen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, maar ook op het gebied van ondernemerschap.

Wat in principe op hetzelfde neerkomt. De meeste ondernemers hebben een bibliotheek aan zelfhulpboeken gelezen, dat kan niet anders. Je moet immers in jezelf geloven en dat is voor de meeste mensen op zijn zachtst gezegd… lastig.

Beste zelfhulpboeken om je mojo te vinden

1. Radical Self-Acceptance: A Buddhist Guide to Freeing Yourself from Shame – by Tara Brach (2000)

Radical Self-Acceptance is een audioboek. En dat is heel fijn, want er zitten een aantal meditatie oefeningen in die heerlijk zijn om ’s avonds bij in slaap te vallen. Of eigenlijk mag ik dat niet zeggen he, want het is juist de bedoeling dat je ze actief doet. 

Anyway, Radical Self-Acceptance sloeg de spijker op de kop voor mij. Ik denk dat ieder mens een diep gewortelde angst heeft om niet goed genoeg gevonden te worden.

Dit boek helpt je op een praktische manier deze angst te begrijpen en los te laten door middel van mindfulness en zelf-acceptatie.

2. The Gifts of Imperfection – Brené Brown (2010)

Brené Brown. Als je nog nooit van haar hebt gehoord, shame on you! Nee hoor, grapje.

Brené zou hier wel om kunnen lachen denk ik, aangezien haar favo onderwerp ‘schaamte’ is. Ze wordt ook de ‘leading expert on shame’ genoemd.

The Gifts of Imperfection helpt je inzien dat je goed bent zoals je nu bent.

Het helpt je om je imperfecties te accepteren, van jezelf te houden en jezelf thuis te voelen waar je bent. Ze schrijft over authenticiteit, zelfcompassie en creativiteit.

3. The Power Of Habit: Why We Do What We Do In Life And Business – by Charles Duhigg (2014)

The Power Of Habit gaat over gewoontes en hoe je ze kunt veranderen.

Mensen zijn gewoontedieren. We hebben een vaste routine voor van alles, van tandenpoetsen tot dieetpatronen.

Zelfs als ze slecht voor ons zijn, zijn gewoontes moeilijk te veranderen. Of, misschien wel niet!

Charles Duhigg laat zien hoe je gezondere gewoontes aan kunt leren als je begrijpt hoe gewoontes werken.

Onderzoek laat zien dat wilskracht de grootste samenhang heeft met toekomstig succes, en dat wilskracht wordt aangeleerd door gewoontes.

Gewoontes hoeven niet je leven te bepalen. Zolang je je bewust wordt van onbewuste gewoontes, kun je elke gewoonte veranderen. 

4. The 4-Hour Workweek – by Tim Ferriss (2007)

Een van de beste zelfhulpboeken uit het afgelopen decennium voor iedereen die er naar streeft om zijn of haar 9-5 baan op te zeggen en digital nomad te worden. Of in ieder geval, je baan op te zeggen.

Je hoeft niet per se te willen reizen, je kunt ook gewoon liever bij je hond zijn in plaats van op kantoor. En wie wil dat nou niet! The 4-Hour Workweek beschrijft hoe je dit precies doet.

Ik moet eerlijk zijn, ik heb het boek nog niet gelezen. Het staat wel op mijn lijstje, maar ik heb gewoon het idee dat ik het leven al leid waar in dit boek over wordt geschreven.

Weliswaar op kleinere schaal: ik werk zo ongeveer 30 uur per week in plaats van 4. Dus misschien dat ik hem toch maar moet gaan lezen.

5. The Subtle Art of Not Giving a Fuck – by Mark Manson (2016)

Not giving a fuck does not mean being indifferent; it means being comfortable with being different.

Mark Manson maakt met zijn simpele schrijfstijl en platte humor zwaar beladen onderwerpen licht verteerbaar.

Als je nekharen overeind gaan staan bij zweverige teksten als ‘verbind met het kind in jezelf’ etc., dan is dit een goed boek om mee te beginnen. 

Uiteraard leert Mark je dus wel hoe je kunt ‘loslaten’. En dat is in principe de beste les die je kunt leren, als mens en als ondernemer.

We maken ons veel te veel zorgen over geld, werk, relaties, over wat anderen van ons denken.

We lijden onder onze eigen gedachtenkronkels. We lijden. Punt. Leven is genieten, maar ook lijden. Dat kunnen we maar beter accepteren, in plaats van ons ertegen verzetten.

We suffer for the simple reason that suffering is biologically useful. It is nature’s preferred agent for inspiring change. […] Negative emotions are a call to action.

Verzet is alleen maar extra pijn. Het bestaat gewoon niet dat we altijd maar blij kunnen zijn.

Sterker nog, negatieve emoties helpen ons om te ontdekken wat niet meer werkt. Ze helpen ons om dingen te veranderen. Wanneer je dat realiseert, voel je je dan niet al gelijk een stuk lichter? 

6. Fuck It Therapy: The Profane Way to Profound Happiness – by John C. Parkin (2015)

When you say Fuck It, you carry out a spiritual act (the ultimate one, actually) because you give up, let go, stop resisting and relax back into the natural flow of life itself.

Heerlijk, alweer een boek met het woord ‘fuck’ in de titel. Maar kennelijk verkoopt het goed. Zeker in onze westerse maatschappij, waarin schelden bijna een poëtische status heeft.

Dit boek leert je, net als het vorige, de kunst van het loslaten. Ik heb het zeven jaar geleden gelezen, maar ik vind het nog steeds een van de beste zelfhulpboeken ooit.

De Britse auteur, John C. Parkin, heeft een vergelijkbare schrijfstijl en humor als zijn Amerikaanse collega Mark Manson.

Maar John geeft je een aantal praktische oefeningen die je vanuit je luie stoel kunt doen, terwijl je het boek leest.

Met deze oefeningen ben ik onder andere van mijn anxiety afgekomen. Daarom ben ik best dankbaar voor wat het me heeft gebracht. Dus ja, zeker aan te raden.

Bonus: Het genot van goeie shit – Jessica Scheper (2020)

Ha! Ik heb zelf ook een zelfhulpboek geschreven. Over hoe ik deal met mijn depressies, angsten en darmproblemen. In Het genot van goeie shit deel ik mijn verhaal en de tools (waaronder yoga) die mij helpen.

Welke andere zelfhulpboeken zou jij aan dit lijstje toevoegen? Laat het hieronder in de comments weten.

PS Sommige links in deze post zijn affiliate links, wat betekent dat ik een commissie krijg als jij een aankoop doet – zonder extra kosten voor jou. Ik link uitsluitend naar producten of bedrijven die ik tof vind en aan wil raden.