Het leven als freelancer is geweldig. En soms is het geweldig eng. Freelancen geeft vrijheid, maar het gaat soms ook gepaard met eenzaamheid door thuiswerken, onzekerheid, angst en een heleboel stress.

Krijg ik genoeg opdrachten? Ben ik goed genoeg? Moet ik niet toch een vaste baan zoeken?

Vragen die elke freelancer kent.

Ik ken ze in elk geval maar al te goed.

Ik houd niet van onzekerheid. Maar toch wil ik blijven freelancen en ondernemen. De vrijheid om iets neer te zetten wat van mij is, is belangrijker dan mijn angsten.

Gelukkig zijn er genoeg tips om die angsten te relativeren. Hier volgen er 12.

1. Wil je freelancer worden? Bepaal wat succes voor jou inhoudt

“I never lose. Either I win or I learn”

Nelson Mandela

Als freelancer ervaar je hoogte- en dieptepunten. Je neemt omwegen en verkeerde afslagen. Je leert wat je leuk vindt en niet leuk vindt, wat goed werkt en wat niet.

Je bent je leven lang student. En dat is het leuke aan freelancen, er is altijd wel iets nieuws te leren.

Maar wanneer je in een dipje zit of een verkeerde afslag hebt genomen, kan het lijken alsof je geen succes boekt.

De vraag is alleen: wanneer ben je succesvol?

  • Wanneer je een Ferrari voor je villa hebt staan?
  • Wanneer je werkt aan een leuk, creatief project?
  • Wanneer je meer tijd hebt voor je hobby’s of geliefden?
  • Wanneer je een gezonde work/life balans hebt?

Wat het ook is, er zullen onvermijdelijk ups en downs zijn. Net als het leven zelf. Het punt is om gewoon van de rit te genieten.Just enjoy the ride.

Het leven is er om geleefd te worden. De successen en de mislukkingen te ervaren. Wat mij betreft is dit de mooiste les die je als freelancer (of mens in het algemeen) kunt leren.

2. Aanvaard het onbekende

Freelancers worden gedwongen om te gaan met onzekerheid. Je weet niet hoeveel je gaat verdienen, je weet niet of je genoeg werk gaat krijgen en je weet niet of en wanneer je ‘succesvol’ gaat zijn.

In de eerste 3 jaar dacht ik er bijna elke dag aan om te stoppen en terug te gaan naar een ‘veilige’ kantoorbaan. Elke maand een vast inkomen hebben is heel aantrekkelijk.

Maar wanneer ik me een kantoorleven voorstelde, kreeg ik een knoop in mijn maag. Ik had dus geen andere keuze dan verder te gaan met mijn freelance carrière en ondernemerschap.

Intussen heb ik geleerd dat de gedachte om te stoppen alleen voortkomt uit mijn angst voor het onbekende.

En eigenlijk is een kantoorbaan net zo ‘veilig’ als freelancen. Denk je dat je nooit ontslagen zult worden? Dat je nooit een burn-out zult krijgen? Is het dan ‘veilig’ om een hypotheek af te sluiten?

Het leven zit vol risico’s en onzekerheid. Freelancers moeten dat waarschijnlijk sneller aanvaarden.

3. Vind rust te midden van de chaos

Innerlijke rust. Klinkt lekker, niet? Even geen zorgen maken over je fysieke of mentale gezondheid. Over relaties. Over je verleden, je toekomst of je huidige situatie.

Nou, dat kun je doen met mindfulness. Simpel gezegd is mindfulness het vermogen om volledig aanwezig te zijn in het moment. Zo kun je (tijdelijk) zorgen loslaten, waardoor je hoofd en lijf zich kunnen hergroeperen.

Mindfulness is een vermogen dat ieder mens al bezit. Kinderen leven bijvoorbeeld in het ‘nu’. Volwassenen hebben daar wat meer moeite mee. We hebben nu eenmaal wat meer verantwoordelijkheden.

Gelukkig kun je dat door oefening weer herontdekken. En hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt.

Op YouTube kun je gratis yoga met me doen of check wat ik voor je kan doen met mindfulness coaching.

4. Omring jezelf met andere freelancers

Het aantal freelancers en thuiswerkers groeit enorm. Lekker. Meer vrijheid voor iedereen.

Maar helaas komt eenzaamheid door thuiswerken ook vaak voor. Zelfs op een paradijselijk eiland als Bali.

Om eenzaamheid te voorkomen, helpt het om te praten met andere freelancers.

Het is fijn om te weten dat je niet de enige ben die met dit soort emoties en struggles kampt.

Het helpt ook om jezelf te omringen met mensen aan wie je zakelijke vragen kunt stellen. Maak online contact met mensen. Deel je verhaal. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen hun verhaal delen nadat ze die van jou hebben gelezen.

5. Neem regelmatig pauze

Ik ben hier zelf superslecht in wanneer ik eenmaal in de flow zit, maar pauzes nemen is 100% noodzakelijk voor je gezondheid. Trek de stekker uit het stopcontact en kom tot rust.

Lees een boek, maak een wandeling of spreek af met een vriend/in. Als je 24/7 blijft doorwerken, loop je het risico op een burn-out.

Voel je je schuldig over je pauze? Niet nodig. Je levert je beste werk als je goed uitgerust bent en een heldere geest hebt.

6. Beweeg je lijf

Lichaamsbeweging is een goede uitlaatklep voor stress en angst. Je hoeft geen marathon te lopen. Wandelen, joggen of yoga volstaat. Probeer elke dag iets actiefs te doen, al is het maar een blokje om.

Bewegen maakt je hoofd leeg en helpt je prioriteiten te stellen.

Bovendien maak je door beweging endorfine aan, dat helpt om stress te verminderen. En je weet maar nooit wat voor ingevingen je krijgt als je even weg bent van je laptop. Mijn beste ideeën heb ik op de yogamat gekregen.

7. Zoek een creatieve uitlaatklep

Je hele leven hoeft niet gericht te zijn op betaald werk. Een creatief project biedt een uitlaatklep om te doen wat je wilt doen – zonder de druk er iets aan te moeten verdienen.

Iets creatiefs doen kan ook inspiratie geven doordat je hersenen en lichaam bezig zijn met iets anders dan werken. Ga bijvoorbeeld schilderen, tekenen, schrijven of fotograferen. Zo heb je ook iets leuks om naar uit te kijken als je werk klaar is.

Ik ben weer begonnen met illustreren, dus wen maar alvast aan mijn doodles (ja, die illustratie bij de post is van mij).

8. Focus je op één taak tegelijk

Door je te concentreren op één ding tegelijk, verminder je de stress van die eeuwige to-do lijst.

Dit is de grootste uitdaging voor ondernemers. Ik vind dit ook moeilijk. Ik heb zoveel ideeën en zo weinig tijd! Maar het helpt echt om prioriteit te geven aan één taak of project en dat eerst af te ronden.

Toen ik mijn boek schreef, had ik op mijn spiegel in de woonkamer een mindmap hangen met heel groot het woord ‘BOEK’ erop.

Elk idee voor andere projecten schreef ik op een post-it en plakte ik daaronder. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik binnen vier maanden mijn boek af had.

Lees hier mijn artikel over time blocking om je beter te kunnen focussen.

9. Houd een dagboek bij

Om stress en angst rond freelancen te verminderen, helpt het om je gedachten op te schrijven. Dit werkt op twee manieren:

  • Ten eerste schrijf je langzamer dan je kunt denken, dus dit vermindert de maalstroom aan angstige gedachten al.
  • Ten tweede ontdek je misschien wel wat het precieze probleem en hoe je het kunt overwinnen. Je kunt je ervaringen uit het verleden doorlezen en patronen ontdekken.

10. Laat ‘giftige’ relaties en klanten varen

Sommige relaties – en sommige klanten – zijn gewoon het geld of de moeite niet waard.

Een gezonde (klant)relatie komt van twee kanten. Werkt het niet, dan kan het liggen aan slechte communicatie. Of misschien is het gewoon geen goede match.

Voelt het niet goed? En denk je dat iets te veel tijd kost voor het geld dat je ervoor krijgt? Dan mag je nee zeggen. Iemand afwijzen opent bovendien ruimte voor andere klanten, waarbij je je wel fijn voelt.

11. Neem een mentor of coach

Een mentor biedt een luisterend oor en geeft advies. Hij of zij geeft je de nodige handvatten of een schop onder je kont als je dat nodig hebt.

Als contentmarketing & mindset mentor help ik introverte ondernemers en beginnende freelancers met het online groeien van hun bedrijf. Bekijk wat ik voor jou kan doen.

12. Praat met een professional

Soms is er meer aan de hand. Als je gevoelens van angst, eenzaamheid door thuiswerken of onbehagen niet overgaan, schakel dan tijdig de hulp van een therapeut of psycholoog in. Bel je huisarts.