Eigen website maken met WordPress in één dag

Een eigen website maken met WordPress hoeft je geen grijze haren op te leveren. Kan absoluut wel, maar hoeft niet. Het ligt er maar net aan hoe fancy jij je site wilt.

WordPress heeft een leercurve, dat is waar. Maar die is vandaag de dag een stuk minder steil dan tien jaar geleden. Er zijn nu templates, blokken en handige CSS codes die het leven makkelijker maken.

In deze uitgebreide handleiding geef ik je tips voor het maken van een website met WordPress en vertel ik je wat mijn favoriete thema is (ook het thema van deze website).

een vrouw die blij is omdat ze in een middag haar eigen website heeft gemaakt met wordpress

Website maken met WordPress

Het opzetten van een website met WordPress is vrij eenvoudig en vereist geen diepgaande technische kennis. In acht stappen kun je een eigen website maken.

Waarom zou je WordPress gebruiken?

Waarom zou je eigenlijk WordPress gebruiken? Heeft dat geen steilere leercurve dan andere Content Management Systemen (CMS), zoals Wix, Squarespace of Weebly?

Ja, voor WordPress moet je misschien iets meer tijd uittrekken dan voor andere kant-en-klare CMS’en.

Maar het is net alsof je chocolate chip cookies ‘from scratch’ bakt met al jouw favoriete ingrediënten erin, of dat je kiest voor Maria-koekjes uit de supermarkt. De moeite van het bakken is het dubbel en dwars waard, toch?

Zo is het ook met WordPress. Je geeft je veel meer controle over je site, het is een veel krachtiger systeem en het is veel beter voor SEO.

 • WordPress is de meest populaire CMS ter wereld. Er zijn volop tutorials, thema’s en plugins beschikbaar.
 • WordPress is van nature goed geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO).
 • WordPress heeft duizenden gratis en premium thema’s en plugins, zodat je je site makkelijk kunt aanpassen.

Hoeveel kost een website bouwen in WordPress?

De prijs voor het bouwen van een website in WordPress is afhankelijk van een aantal dingen:

 • De hosting provider die je kiest. Kies je voor een prijzige, maar betrouwbare provider? Of voor een goedkope in het begin?
 • Het aantal websites dat je wilt bouwen. Eentje is goedkoper dan twee of meer.
 • Het thema dat je wilt gebruiken. Er zijn gratis thema’s en premium thema’s, waarvoor je moet betalen.
 • De domeinnaam die je wilt hebben. Je kunt een domeinnaam voor een paar euro aanschaffen (vaak een .nl domeinnaam) of voor 15-20 euro (een .com domeinnaam). Als je per se een domeinnaam wilt die al in gebruik is, dan mag je flink meer dokken.

Zelf betaal ik zo’n 180 euro per jaar voor deze website. Dat zijn enkel de kosten voor mijn hosting provider, Siteground.

Ik had eerst een premium thema, Brookside. Maar die vond ik te traag worden en ik wilde iets meer minimalistisch. Dus heb ik nu een gratis thema, GeneratePress. Daar ben ik superblij mee.

GeneratePress heeft trouwens een gratis thema en een betaald thema. Met dat betaalde thema (45 euro per jaar of één keer 250 euro) krijg je meer ondersteuning en kun je meer dingen aanpassen.

In 8 stappen je eigen website maken met WordPress

Een eigen website maken met WordPress kan al in 15 minuten. Dan heb je alleen het framework; de content moet je nog schrijven of uploaden.

Als je de volgende acht stappen volgt, moet er aan het einde van de dag toch een leuke website uitkomen.

Stap 1: Domeinnaam en hosting

 • Webhosting kiezen. Je hebt een hosting provider nodig die je website gaat hosten. Dat kan tussen de 60-200 euro per jaar kosten, afhankelijk van welke host je kiest. Ik heb zelf Siteground, die vind ik tot nu toe goed en kost 150 euro per jaar.
 • Domeinnaam registreren. Kies een slimme domeinnaam. Past hij goed bij je bedrijf of het doel van je website? Voor SEO is het handig als de domeinnaam al een zoekwoord bevat, maar dat hoeft niet. Als je domeinnaam nog beschikbaar is, registreer hem dan meteen. Zo niet, kies dan een andere naam of een andere extensie (.nl, .com, .eu, etc.).

Stap 2: Installeren van WordPress

 • Inloggegevens webhosting. Met de inloggegevens die je krijgt, kun je inloggen in cPanel van Siteground of een ander controlepaneel bij een andere provider.
 • WordPress installeren. Dan is het tijd om WordPress te installeren. Op Siteground kun je dat doen in een paar klikken.
 • WordPress configureren. Om WordPress in te stellen, doorloop je de installatiewizard en stel je de taal in.

Stap 3: Thema kiezen en installeren

 • Inloggen op WordPress. Ga naar www.jouwdomeinnaam.nl (of.com)/wp-admin en log in met de eerder ingestelde inloggegevens.
 • Thema kiezen. Ga naar ‘weergave’ en ’thema’s’ in het dashboard van WordPress. Kies een thema dat past bij jouw blog. Er zijn veel gratis en betaalde thema’s.
 • Thema installeren en activeren. Installeer je gekozen thema en activeer het.

Denk goed na over wat voor thema je wilt. Als je het eenmaal hebt ingesteld en je website hebt ingericht, dan is het wisselen van thema niet een-twee-drie gebeurd.

Het kan wel, maar dan moet je waarschijnlijk een hoop dingen opnieuw uploaden en instellen. Maak dus altijd eerst een back-up van je site voordat je van thema verandert. Siteground maakt automatisch elke dag een back-up van je site, en ik kan je uit ervaring vertellen dat dat erg fijn is.

Stap 4: Plugins toevoegen

 • Essentiële plugins installeren. Ga naar ‘plugins’ in het dashboard van WordPress en voeg essentiële plugins toe, zoals Yoast SEO voor zoekmachine-optimalisatie, Akismet tegen spam en Contact Form 7 voor contactformulieren.

Stap 5: Pagina’s en menu toevoegen

 • Pagina’s toevoegen. Maak basispagina’s aan, zoals ‘home’, ‘over mij’ en ‘contact’.
 • Menu maken. Ga naar ‘weergave’ en ‘menu’s’ om een menu te maken en het aan je thema toe te wijzen.

Stap 6: Aanpassingen en optimalisatie

 • Aanpassingen maken. Pas de kleuren, stijl, vormgeving en lettertype van je site aan via ‘customize’.
 • Widgets toevoegen. Widgets geven je extra functies, zoals een author box aan het einde van je blogposts of knoppen om je post te delen op social media. Ga naar ‘weergave’ en ‘widgets’ om ze toe te voegen.

Stap 7: Extra back-ups en beveiliging

 • Back-ups instellen. Je kunt een back-upplugin gebruiken (zoals UpdraftPlus) om regelmatig back-ups van je site te maken.
 • Beveiligingsplugin toevoegen. Installeer de plugin Wordfence om je site te beschermen tegen hackers en cyberaanvallen.

Stap 8: Publiceer je eerste blogpost

een uitleg bij het artikel: eigen website maken met wordpress
 • Blogpost schrijven. Ga naar ‘berichten’ en ‘nieuwe toevoegen’ om je eerste blogpost te schrijven.
 • Publiceer de blogpost. Klik op ‘publiceren’ als je klaar bent om je post te publiceren.
 • Plan je blogposts in. Nog liever plan je je blogposts van tevoren in, zodat je met regelmaat een blogpost publiceert.

Om beter te leren bloggen en de basisregels van SEO (Search Engine Optimization) te leren, check dan mijn cursus Authentiek SEO-proof bloggen voor kleine ondernemers.

seo leren bloggen

Een eigen website maken met WordPress in één dag

Een eigen website maken met WordPress, inclusief je basispagina’s, kun je in één dag doen. Wil je een snelle, betrouwbare hosting provider, kies dan voor Siteground.

Verder lezen

PS Sommige links in deze post zijn affiliate links, wat betekent dat ik een commissie krijg als jij een aankoop doet – zonder extra kosten voor jou. Ik link uitsluitend naar producten of bedrijven die ik tof vind en aan wil raden. ❤️

Plaats een reactie