Bloggen in het Nederlands of Engels? Doe de test

Moet ik in het Nederlands of Engels bloggen? Die vraag heb ik mezelf ook zo’n 80 keer gesteld in de afgelopen 10 jaar.

Ik heb niet één maar drie keer heel mijn website omgegooid, omdat ik dacht dat Engels ’the way to go’ was om meer mensen te bereiken.

En dan schreef ik vervolgens een aantal maanden niets meer. Want, tja, ik schrijf toch lekkerder in mijn moerstaal (Nederlands).

Dat kan voor jou anders zijn. Misschien is Engels voor jou wel de beste keuze. Of Nederlands én Engels. Beantwoord eerlijk de volgende vragen voor jezelf, dan kom je erachter of jij in het Nederlands of Engels moet bloggen, of allebei.

Moet ik in het Nederlands of Engels bloggen, of allebei? Test jezelf

een vrouw die zichzelf afvraagt of ze in het nederlands of engels moet bloggen

Op elke vraag kun je met ‘A’ antwoorden, met ‘B’ of met ‘C’. Tel op hoeveel je van elke letter hebt om je eindscore te berekenen.

1. Wat vind je leuker: bloggen in het Nederlands of Engels?

Dit is serieus de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen. Wat ligt je beter? Om regelmatig te kunnen bloggen en content te creëren, moet je gemotiveerd blijven.

Dat doe je door het zo leuk en makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Dus wat gaat je makkelijker af? Nederlands of Engels?

 • A: Nederlands
 • B: Engels
 • C: Allebei

Als beide talen je net zo makkelijk afgaan, heb je een dilemma. Daarvoor helpen de volgende vragen je.

2. Wat is het doel van je blog of website? Wie wil je bereiken?

Je wilt de wereld veroveren met je blog, dat begrijp ik. Dan is Engels een goede keuze. En misschien ben je gek op reizen, en wil je dat je internationale vrienden je blog ook kunnen lezen.

Maar even serieus, wat is het concrete doel van je blog? Wil je klanten aantrekken en merkbekendheid opbouwen? Wil je je ideeën verspreiden? Wil je een community opbouwen?

En wie wil je bereiken? Zijn jouw diensten of producten vooral van toepassing op de Nederlandse markt? Of zijn ze ook goed te verkopen in het buitenland? Wie wil je bereiken met je ideeën? Wat voor community wil je opbouwen?

 • A: Nederlanders
 • B: Buitenlanders
 • C: Nederlanders en buitenlanders

3. Hoeveel tijd heb je?

Hoeveel tijd heb je en hoe snel schrijf jij een blogpost? Hoeveel tijd wíl je besteden aan het bloggen?

Soms schrijf je een blogpost in een uurtje, soms in drie dagen. Een blog schrijven in een tweede taal, zoals het Engels, kost vaak wat meer tijd en moeite. Je komt misschien minder makkelijk op woorden en synoniemen, het editen duurt wat langer…

Je kunt je Nederlandse blogpost ook door een vertaal-app halen, zoals DeepL Translator. Dat kost je niet zoveel extra tijd – tenzij je er daarna nog een uur aan gaat sleutelen (zie de volgende vraag).

Als je genoeg tijd hebt, dan is het geen probleem. Maar als je een baan, een studie, een sociaal leven, een hobby of een gezin ernaast hebt, dan zit je vaak wat krapper in je tijd.

 • A: Ik heb tijd tekort
 • B: Ik heb tijd zat
 • C: Ik heb zoveel tijd dat ik niet weet wat ik met mezelf moet doen

4. Hoe perfectionistisch ben je?

Of je in het Nederlands of in het Engels moet bloggen is ook afhankelijk van jouw mate van perfectionisme. Hoe druk maak jij je om een foutje? Vind je het minder erg om fouten te maken in het Nederlands dan in het Engels?

Dat kan allemaal meewegen in je keuze. Je kunt nooit alles perfect doen, dus fouten sluipen er geheid in. Dat hoort er nu eenmaal bij. Zelfs native English speakers maken continu fouten in hun content.

De vraag is: kun jij dat loslaten? Of lig je nachtenlang wakker nadat je hebt ontdekt dat de zin ’then the monkey came out of the sleeve’ in je blogpost geen correcte Engelse uitdrukking is?

 • A: Ik eet nog liever een tompoes dan dat ik een fout maak
 • B: No worries, ik kan wel tegen een foutje
 • C: Hoe meer fouten, hoe beter!

5. Wat past beter bij je: Nederlands of Engels?

In welke taal kun jij jezelf beter uitdrukken? In welke taal ben jij het meest ‘authentiek’? Zijn je teksten goed leesbaar in het Engels?

En stel dat je podcasts of video’s wilt opnemen op den duur, als aanvulling op je blog. Ben je goed verstaanbaar in het Engels? Struikel je over je woorden? Hoe erg vind je dat? Dat kan meer stress geven dan wanneer je in je moederstaal blogt of vlogt.

Maar wees gerust, er zijn genoeg bloggers en content creators die een zwaar accent hebben en niet goed verstaanbaar zijn – en toch succesvol zijn. Dat zijn zowel non-native English speakers als native English speakers, dus dat maakt niets uit.

Het belangrijkst is om te kijken bij welke taal jij je het lekkerst voelt.

 • A: Nederlands
 • B: Engels
 • C: Ik ben tweetalig, dus het is mij om het even

Uitslag van de test: bloggen in het Nederlands of Engels?

Tel je aatjes, beetjes en ceetjes bij elkaar op. Heb je vaker A geantwoord? Dan kun jij beter in het Nederlands bloggen. Heb je vaker B geantwoord? Dan kun je beter in het Engels bloggen. Heb je vaker C geantwoord? Dan kun je lekker in het Nederlands én in het Engels bloggen.

Gefeliciteerd! Ik hoop dat dit je heeft geholpen.

Heb je meer blog-gerelateerde vragen, zoek je begeleiding bij het bloggen of wil je SEO-proof leren bloggen? Check wat ik voor je kan doen met schrijfcoaching (een heleboel!) of bekijk mijn blogcursus Authentiek SEO Bloggen.

Meer lezen over bloggen

Plaats een reactie