Waarom bloggen waardevol blijft in 2025 (en daarna)

Vijf jaar geleden had niemand het verwacht. Maar het weblog leeft nog. Ondanks het massale gebruik van social media en YouTube doen blogposts het nog steeds hartstikke goed.

Zelfs met alle veranderingen en updates van Google zou ik je aanraden om vooral te blijven bloggen. Waarom? Omdat veel mensen gewoon van lezen houden. En dat zullen ze blijven doen.

Waarom bloggen een goed idee blijft

Door regelmatig te bloggen, vergroot je je online vindbaarheid op organische wijze. De helft van mijn klanten heb ik te danken aan mijn website en mijn blogposts. Zoveel blogposts heb ik niet eens, maar zelfs met het geringe aantal (onder de 100) ben ik al online zichtbaar.

Moet je nagaan hoe goed het zou werken als ik rond de 500 blogposts zou hebben… Ik blijf dus lekker door bloggen!

Kijk, als je niet van bloggen of schrijven houdt, dan zou ik zeggen, laat lekker zitten. Of huur een content writer in. Maar als je een website hebt, verkeer (klanten) wilt aantrekken, dan is een blog best handig. Heel handig zelfs.

Let wel op: maak er een authentiek, behulpzaam blog van en geen AI-crap

AI, ofwel kunstmatige intelligentie, biedt heus wel handige mogelijkheden. Ik ben niet tegen het gebruik van AI. Bovenstaande afbeelding heb ik trouwens gegenereerd met de AI-tool in Canva. Is een vrouw die een AI-robot in elkaar slaat. Lache, toch.

Wel ben ik tegen het gedachteloos kopiëren van AI-gegenereerde teksten (ChatGPT) en die aan de lopende band publiceren omdat dat zo goed zou zijn voor je vindbaarheid. Want hoe meer content, hoe beter, toch?

FOUT. Dat is dus fout. En dat vindt Google ook. Daarom hebben ze vorig jaar het algoritme geüpdate met de ‘Helpful Content Update‘. De gedachte daarachter is dat blogposts die als behulpzaam worden gezien, beter worden gewaardeerd.

Wat zijn authentieke, behulpzame blogposts dan?

De meest authentieke blogposts schrijf je vanuit je hart. Of vanuit je expertise, ervaring, eigen perspectief, creativiteit, etc.

Om je eigen stem te vinden, raad ik je aan om regelmatig te oefenen met schrijven. Dat kan in een dagboek (journaling noemen we dat tegenwoordig) of op de laptop. Hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker het gaat.

Directe, concrete tips

Daarnaast kun je je blogposts behulpzaam maken door concrete, handige tips te geven aan je lezers. Dat kunnen tips zijn die je zelf hebt opgedaan door je ervaring of door onderzoek te doen.

Wees zo direct mogelijk. Draai er niet omheen en vul je introductie niet met lege woorden om maar zoveel mogelijk tekst te krijgen. Langere teksten zijn niet per se beter. Sterker nog, volgens Google maakt het aantal woorden geen fluit uit.

Bovendien maak je dan eerder kans om met je antwoord in de ‘Samenvattingen’-box en ‘Meer om te vragen’-box te komen op Google. Zoals mijn post over zwerfdieren redden op Bali:

waarom bloggen waardevol blijft

Geschreven voor mensen, niet voor de zoekmachines

En schrijf je teksten in eerste instantie voor je lezers. Niet voor Google of andere zoekmachines.

Lijkt me logisch, en dat zeg ik al jaren. Is ook een van mijn USP’s. Maar kennelijk is het nu ook een van de regels van Google.

Daarop zeg ik: ‘Duh’.

10 redenen waarom je mag bloggen

  1. Je bent beter vindbaar online
  2. Een blog helpt om je autoriteit te vergroten
  3. Je houdt al je content op je eigen beheerde platform
  4. Je helpt mensen met waardevolle informatie en tips
  5. Je kunt je eigen community opbouwen met een mailinglijst
  6. Je kunt geld verdienen met je blog via producten, diensten, affiliate marketing, gesponsorde posts of advertenties
  7. Je kunt je creativiteit uiten en ontwikkelen
  8. Een blog beginnen is makkelijk en hoeft zeker niet duur te zijn
  9. Blogposts blijven bestaan en kunnen jaren later nog worden gevonden – in tegenstelling tot social media posts
  10. Bloggen is leuk en houdt je van de straat

En ik zei ‘mag’, hè. Niet ‘moet’. Niks moet.

Beter leren bloggen?

Heb ik je overtuigd en wil je beter leren bloggen? Je teksten lekkerder laten vloeien, aandacht van de lezers houden én toch stiekem een beetje op SEO letten?

Kijk dan even naar mijn cursus Authentiek SEO-proof bloggen. Of schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief. Dan ontvang je gratis twee e-books met blogtips.

Word een KEI in bloggen

Schrijf je in en ontvang gratis twee van mijn e-books: Hoe schrijf je een blogpost + Authentiek SEO-bloggen