15 toffe online cursussen om thuis te doen

Begint het thuiszitten je de keel uit te hangen? Of word je gek van je partner of kids die nu 24/7 rondjes om je heen stuiteren? Wat je situatie ook is, deze bizarre tijden zijn voor niemand makkelijk. Er zijn tal van manieren om de situatie even te ontsnappen. Ik doe dat door middel van yoga (gezond), een online cursus volgen (ook gezond) of keihard werken (minder gezond).

Zo heb ik in één weekend heel mijn website ge-rebrand en mijn hersenpan knalt uit elkaar van de ideeën. Wat ook weer niet goed is, want ik raak er soms knap gestrest van. Gelukkig zijn er een heleboel dingen die we kunnen doen om Zen te blijven, zoals een online yoga cursus volgen.

Of wat denk je ervan om je skills en kennis uit te breiden met een taalcursus of marketingcursus? Zo kom je niet alleen sterker deze crisis door (‘what doesn’t kill you, only makes you stronger‘), maar ook een stuk wijzer. Hier volgen 15 ideeën voor gratis en betaalbare cursussen.

Online cursus volgen in yoga

Er zijn een heleboel yoga teachers die nu yoga online moeten gaan geven. Zij zijn nu volop digitale yoga lessen aan het ontwikkelen. Voor jou betekent dit een fijn aanbod aan online cursussen om te volgen, die je nu goed kunt gebruiken om Zen te blijven.

1. Yoga voor Beginners

Yoga is er in allerlei vormen en maten: voor beginners, intermediates en gevorderden. Ben je nog niet zo thuis in de yoga? Dan is een cursus Yoga voor beginners perfect voor jou. In 8 lessen leer je wat yoga in de basis inhoudt. Zo krijg je ademhalingsoefeningen, les in mindfulness en leer je de basic yoga asana’s (houdingen).

2. Yoga voor Kinderen

Heb je een gezin? Zet je kids op yoga! Wat bijna net zo goed is als zelf yoga doen; zo houd je hen rustig en daarmee ook jezelf. De meeste yoga poses voor kids zijn naar dieren vernoemd; zo is er de koe, de leeuw en de vlinder. En je kunt samen met je kind op yoga avontuur door het oerwoud of naar zee! Het klinkt allemaal zo vrolijk, ik zou het bijna zelf willen doen.

3. Yoga voor Surfers

Ben je een surfer? In Nederland staan er niet vaak goede golven, dus is het sowieso wel fijn om ook binnenshuis aan je fitness en flexibiliteit te blijven werken. De Yoga for Surfers online series met Peggy Hall is een super leuke yoga cursus, waar ik zelf 10 jaar geleden mee ben begonnen. Peggy Hall is een echte Amerikaanse, maar haar brede lach brengt wel direct het zonnetje in huis. Bovendien werkt het strand en de zee op de achtergrond ook ontspannend.

4. 21 Dagen Ontspannen

Door alleen het intro filmpje te kijken, zweef je al weg. Diana Aben studeert vanaf begin jaren ’90 yoga en heeft zich gespecialiseerd in Yoga Nidra en meditatie. Ik vind haar stem heel fijn, haar online meditatie cursus 21 Dagen Ontspannen zit piekfijn in elkaar en ze krijgt alleen maar topreviews. Een erg toffe online cursus om te volgen.

5. Gratis: EkhartYoga

Ik volg Esther Ekhart al sinds ik mijn yoga teacher training heb gedaan (2014). Zij is een van mijn favoriete yoga docenten. Ze is Nederlands, maar geeft les in het Engels. Haar online yoga studio EkhartYoga biedt een enorm aanbod aan yoga lessen van verschillende docenten (niet gratis, maar zeker het geld waard). Alle lessen zijn in het Engels, maar ze zijn makkelijk te volgen. Ook geeft Esther nu elke werkdag om 17.00 uur een GRATIS live online meditatie les op YouTube van 20 minuten. Echt een aanrader! Ik doe elke dag trouw mee.

Surf

6. Single Fin Surf Coaching Webinars

Als je thuis je surf skills wilt bijhouden, kun je behalve Yoga for Surfers natuurlijk ook surf-specifieke cursussen doen. Zo zijn er de Weekly Webinars van Single Fin Surf Travel. Deze coaching webinars zijn speciaal voor longboarders en beginnende longboarders.

E-commerce en marketing

7. Leer marketing funnels opzetten

Heb je een eigen bedrijf en verkoop je producten of diensten? Het is nu natuurlijk de aangewezen tijd om je business online te gooien, mits je dat nog niet hebt gedaan. Je moet dan wel leren hoe je een marketing funnel opzet. Deze cursus leert je hoe je succesvol adverteert op Facebook door effectief gebruik te maken van marketing funnels.

8. Content marketing: content creatie voor ZZP’ers

Content marketing, ik weet er alles van! Content marketing houdt in dat je content creëert om leads (potentiële klanten) te genereren voor je producten of diensten. Dit doe je door middel van bloggen, videomarketing, visuals of podcasts. Leer hoe je leads genereert met een cursus content marketing.

Wil je je content marketing liever outsourcen? Neem contact met mij op en ik help je graag.

9. Gratis: Yoast Online SEO Training

Run je een eigen website? Of schrijf je content voor websites? Dan is het handig om wat van SEO (search engine optimization – aka of je hoog in Google scoort) af te weten! Er zit namelijk best wat achter het schrijven van blog posts of copy. Mensen moeten het artikel of de webpagina kunnen vinden, en dat houdt in dat het hoog moet scoren in Google of een andere zoekmachine. Het Nederlandse (maar internationaal bekende) Yoast biedt zelfs een gratis SEO basics training aan.

10. Gratis: SEO cursussen van Moz Academy

Moz is de goeroe van de SEO en geeft nu vanwege het coronavirus tijdelijk 100% korting op zijn SEO cursussen met de code “wegotthis”. Dit betekent dat je dus gratis een online cursus kunt volgen. Handiggg!

Taal

11. Leer Spaans praten

Hablas Español? Leer een nieuwe taal, zoals Spaans! Met een cursus Spaans voor Beginners leer je in no-time deelnemen aan een gesprek in het Spaans (mits je gesprekspartner een beetje rustig praat en niet ineens een politiek debat gaat voeren of een ander moeilijk onderwerp aansnijdt). Toch handig als je later dit jaar (hopelijk) naar Spanje of Zuid-Amerika op vakantie gaat en kan lezen wat er op de verkeersborden of op het menu staat.

Fotografie

12. Online cursus Lightroom Classic CC

Een online cursus volgen op het gebied van fotografie is voor bijna iedereen wel leuk. Of je nou professioneel of amateur fotograaf bent, foto’s wilt gebruiken voor je social media of website, een beetje kennis hebben van fotobewerking is essentieel. Deze cursus leert je hoe je Lightroom Classic CC gebruikt, waarmee je foto’s tien keer mooier kunt maken.

Muziek

13. Leer nou eindelijk eens die gitaar spelen

Altijd al gitaar willen spelen? Waarom dit zo’n ding is bij zoveel mensen, en waarom we ons schuldig voelen dat we nog steeds geen snaar kunnen raken? Geen idee. Anyway, als je nu toch echt de stier bij de horens wilt vatten, dan is de online cursus Gitaar Spelen van de Online Muziekschool een toppertje. In 20 lessen leer je verschillende liedjes spelen.

Wellness & Gezondheid

14. Gratis: Food for Thought – The Relationship Between Food, Gut, and Brain

Class Central is een topsite waarop je honderden (gedeeltelijk) gratis online cursussen kunt vinden, verzorgd door hogescholen en universiteiten over heel de wereld. Ik ben nu met de cursus Food for Thought bezig. Hierin leer je hoe de hersenen werken, hoe emoties en gedachten je voedselkeuze beïnvloeden, hoe voedingstekorten en diëten je hersenen beïnvloeden, en nog veel meer.

15. Gratis: Buddhism and Modern Psychology

In deze cursus wordt aandacht besteed aan enkele contra-intuïtieve boeddhistische doctrines: dat het ‘zelf’ niet bestaat en dat veel van de waargenomen realiteit in zekere zin een illusie is. Er wordt besproken of deze claims, hoe gek ze ook klinken, zinvol zijn in de moderne psychologie. Kan meditatie ons niet alleen gelukkiger maken, maar ook een beter mens?

Nou, genoeg ideeën om een online cursus te volgen de komende tijd! Welke lijkt jou het leukst? En heb jij een cursus die echt in dit lijstje moet? Laat het me weten onder in de comments.