SEO-tips voor beginnende ondernemers

Wat zijn de beste SEO-tips voor beginnende ondernemers? Wil je als yogadocent, coach of therapeut beter gevonden worden op Google? En zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen! Ik geef je een schoon brilletje.

Het verkeer naar je website vergroot je door regelmatig te bloggen. Zo bouw je een relatie met je lezers/klanten op. Het is een manier om je persoonlijkheid te laten zien, wat meespeelt in het opbouwen van vertrouwen bij je klanten

Daarvoor moeten (toekomstige) cliënten je wel kunnen vinden.

Daarom volgen hier de 10 beste tips voor zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization), zodat je post hoog scoort in Google en je ook echt lezers/klanten trekt.

Mocht het trouwens toch niet jouw ding zijn of je blijkt er geen tijd voor te hebben, dan kun je mij inhuren. 😊

1. Schrijf ten eerste voor je lezers

Deze SEO-tip staat niet voor niets op nummer één. Het lijkt eenvoudig, maar er zijn genoeg blogposts die ‘SEO-proof’ zijn geschreven en absoluut onleesbaar zijn.

Fijn dat je post scoort in Google, maar het is toch zonde als je lezers (klanten!) verliest omdat ze je niet begrijpen.

Schrijf daarom content die past bij de interesses en vragen van je doelgroep

Niet alle posts hoeven over je product of dienst te gaan, maar zorg er wel voor dat je posts bij je producten of diensten passen.

2. Houd het allemaal onder één dak

Plaats je content op je eigen domeinnaam. Klinkt logisch. Maar er zijn veel startende yogadocenten en ondernemers die een website te duur vinden of zichzelf niet serieus nemen. Ze kiezen voor een gratis website bij WordPress of Blogger (zoals ik 80.000 jaar geleden).

Zonde, want een eigen gehoste website staat professioneler en zorgt ervoor dat het verkeer naar jouw website gaat en niet naar die van een ander platform.

Om een website op te zetten, moet je een domeinnaam kopen, waar je gemiddeld zo’n 10-15 euro per jaar voor kwijt bent. Websites met .nl in plaats van .com zijn iets goedkoper.

Daarnaast heb je hosting nodig. Ik gebruik Siteground, want dat is de beste. Ook ietsjes duurder dan bijvoorbeeld Hostnet, maar het geeft wel waar voor je geld.

Mijn site is supersnel en de medewerkers van Siteground staan altijd paraat bij vragen of problemen. Ik betaal zo’n 150 euro per jaar voor mijn hosting. Ze hebben regelmatig acties – nu geven ze 68% korting.

 • 👉 Als je andere content maakt en wilt laten zien, zoals (YouTube) video’s, podcasts of infographics, zet dat dan ook op je website en deel je content vanaf je site. Zo vergroot je het verkeer naar je website.

3. Zorg naast een titel ook voor goede meta-omschrijvingen

Je titel moet duidelijk en aantrekkelijk zijn. Maar het moet ook goed weergeven waar je post over gaat. Het is mega irritant als je ergens op klikt vanwege de interessante titel en de post maakt zijn beloftes niet waar (‘clickbait’).

Naast een goede titel, moet je er ook voor zorgen dat je meta-omschrijvingen interessant zijn en verder ingaan op het onderwerp van je post.

Zowel je titel als meta-omschrijving verschijnen in de zoekresultaten, dus zorg dat ze opvallen.

4. Gebruik de juiste balans aan zoekwoorden

Gebruik relevante zoekwoorden in je teksten en titels om zowel je lezers als de zoekmachines te laten weten waar je tekst over gaat.

Let op, te veel zoekwoorden schrikt niet alleen je lezers af, maar kan ook resulteren in sancties van zoekmachines vanwege ‘keyword stuffing’ (een tekst volproppen met zoekwoorden). 

Gebruik zoekwoorden zorgvuldig en spaarzaam, en schrijf op een natuurlijke manier je tekst. De zoekwoorden zet je in je titel, de eerste zin van je inleiding, in de h2 (subtitels) en in het middenstuk.

Google heeft niet eens meer directe zoekwoorden nodig, dus speel vooral ook met synoniemen, metaforen en creatieve omschrijvingen.

 • 👉 Een handige plugin die je gratis kunt installeren is de Yoast SEO plugin. Hiermee kun je direct zien hoe je tekst op SEO scoort, of je te veel of te weinig zoekwoorden hebt gebruikt en wat je kunt verbeteren.

5. Schrijf gestructureerde blogposts

Het opdelen van je content in kleinere paragrafen met koppen zorgt ervoor dat je tekst makkelijk leesbaar is.

Voor de zoekmachines is dit ook belangrijk. Het gebruik van de juiste hiërarchie van headlines (H1 voor titels, H2 voor subtitels) is belangrijk voor een goed gestructureerd artikel.

 • 👉 Let op, de H1 is de titel en mag maar 1 keer voorkomen in een tekst. Als je in WordPress schrijft, in de visual editor (de ‘normale’ manier), dan is je titel al automatisch H1.

6. Gebruik afbeeldingen

Mensen zijn visueel ingesteld. Een afbeelding bij je blogpost is sowieso nodig.

Niet alleen om het visueel wat appetijtelijker te maken, maar ook om de SEO op te krikken. Je kunt namelijk alt-tags (alt text) invullen bij je afbeeldingen. Als je daarvoor je zoekwoorden of een variant op je zoekwoord gebruikt, draagt dat bij aan de SEO-vriendelijkheid.

SEO-tips voor beginnende ondernemers alt-tag

Alt-tags geven context aan wat een afbeelding weergeeft, zodat de ‘crawlers’ van zoekmachines geïnformeerd worden en een afbeelding correct kunnen indexeren. Het niet instellen van alt-tags voor je afbeeldingen kan ook een nadelig effect hebben op de rangschikking van je webpagina’s.

Innovation visual

7. Maak gebruik van social media

Post elk nieuw (en oud) artikel op social media en in forums. Voorzie je posts van boeiende beschrijvingen en een call-to-action.

Aangezien de deel-functie het voornaamste voordeel is van social media, is het ook belangrijk om deelknoppen bij al je blogposts te plaatsen. 

 • 👉 Heb je een Pinterest account? Naast het promoten van je blogs via je andere social media-kanalen, kunnen berichten met afbeeldingen ook worden gepind, waardoor je nog meer verkeer naar je website krijgt.

8. Bouw je links op

Zowel externe als interne links zijn een belangrijke ranking factor voor SEO. Het linken naar je eigen artikelen of pagina’s in je post helpt Google of andere zoekmachines bij het ontdekken van nieuwe web content.

Dit vergroot de kans dat je post of pagina hoog in de zoekresultaten komt.

9. Link naar externe websites

Vergeet ook niet te linken naar externe websites. Dit heet een ‘outlink’.

Juist het linken naar de concurrentie en naar externe websites met een hoge DA (domain authority, ofwel populaire websites) geeft je SEO een boost.

 • 👉 Google houdt van sociale websites. Als jij in je blogposts verwijst naar andere websites, komt je website socialer over en scoor je hoger in Google.

10. Houd je statistieken bij

Google Analytics is gratis. Hiermee kun je je paginaweergaven bijhouden.

Let op je bounce percentage en de besteedde tijd op je website. Zo zie je hoe gebruikers omgaan met je website nadat ze op je artikel hebben geklikt.

Als je een hoge bounce rate ziet naast een lage gemiddelde tijd die op de pagina wordt doorgebracht, is dat een indicatie dat je content niet relevant was voor wat ze zochten, of erger nog, niet interessant was. 

 • 👉 Kijk ook eens naar het aantal sociale interacties (shares, likes, etc) om een idee te krijgen van de populariteit van je post. Alleen al het bekijken van deze simpele statistieken kan je een goed idee geven van welke content goed wordt ontvangen, zodat je dat soort content later kunt repliceren.

SEO-tips voor beginnende ondernemers: samenvatting

 1. Schrijf in eerste instantie voor je lezers, niet voor Google.
 2. Plaats je blog op je eigen gehoste domeinnaam.
 3. Zorg voor een pakkende titel en goede meta-omschrijvingen.
 4. Gebruik zoekwoorden strategisch in je tekst.
 5. Breng structuur aan in je blogpost.
 6. Gebruik afbeeldingen en alt-tags.
 7. Deel zowel nieuwe als oude posts op social media.
 8. Link naar interne posts of pagina’s.
 9. Link naar externe websites.
 10. Houd je statistieken in de gaten en kijk wat werkt (en niet).

Meer schrijftips?

SEO-tips voor beginnende ondernemers: samenvatting

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief voor meer schrijf- en SEO-tips voor beginnende ondernemers.

Bonus: je krijgt dan gratis mijn werkboek voor het maken van gestructureerde blogposts.